Spirit of Hven flyttar lager till fastlandet

Spirit of Hven, mest kända för sina flerfaldigt belönade whiskysorter, kommer att flytta sitt lager och buteljering till fastlandet.
Som Papperstidningen tidigare har skrivit om, så har det Venbaserade företaget, som även äger och driver konferensanläggningen Backafallsbyn, utbyggnadsplaner. Spirit of Hven har velat bygga ut sin huvudbyggnad med ytterligare lagerutrymme och plats för buteljering. Men utbyggnaden skulle i så fall kräva att tre av konferensanläggningens stugor flyttas – och det är här företaget stött på patrull.
Några av husen på området är privatägda och grannarna har inte varit pigga på att få nya grannhus genom flytten av de tre stugorna. När Spirit of Hven Backafallsbyn sökte om bygglov för flytten av stugorna, sade alla åtta grannar nej i så kallat grannhörande. När Papperstidningen pratade med ägaren Henric Molin i november förra året, bedömde han att utbyggnaden skulle kunna innebära upp till tio nya arbetstillfällen på ön.

Nu överger därför Spirit of Hven de utbyggnadsplanerna på ön, i vart fall tillfälligt. Istället flyttar de lager och buteljering till Landskrona, något som nyhetssiten Landskrona Direkt var först med att rapportera. Var i Landskrona är än så länge hemligt.
– Vi är överens med Landskrona stad, men eftersom alla papper inte är påskrivna så avvaktar jag med att säga var vi kommer att hålla hus. Men en flytt blir det och jag hoppas att vi ska kunna vara igång redan till sommaren, säger Henric Molin till Landskrona Direkt.
Henric Molin bedömer att företaget kan nyanställa fem eller sex personer när lager och buteljering i Landskrona är utbyggt. Företaget har också nyligen investerat mellan tre och fyra miljoner kronor i en ny destilleringsanläggning.

Bilden ovan: Så här tänkte sig Spirit of Hven Backafallsbyn att utbyggnaden av anläggningen på Ven skulle gå till. Nu stryker dock företaget just de planerna för anläggningen på ön och flyttar lager och buteljering till Landskrona. 

Läs även: ”Backafallsbyns utbyggnadsplaner väcker motstånd”