Startskott för SM-veckan 2018 gick på Örenäs slott

Var eventuella startskott kommer att ljuda under SM-veckan sommaren 2018 är inte bestämt. Helsingborg och Landskrona delar på arrangemanget, och vilka idrotter som hamnar var är långt ifrån klart. Ett slags startskott för hela arrangemanget var det under måndagen då Riksidrottsförbundet kallat kommunernas idrottsföreningar till informationsmöte.

Det var ett knappt hundratal föreningsaktiva som bänkat sig i Örenäs slotts stora sal när Riksidrottsförbundet, som är ”konceptägare” för SM-veckan, informerade om arrangemanget nästa sommar. Naturligtvis med förhoppningen att föreningarna ska anmäla intresse för att arrangera tävlingar under SM-veckan den 2-8 juli 2018.

Nu i sommar hålls arrangemanget i Borås, och då liknar det de tidigare årens – med en ensam värdkommun. Men när Helsingborg och Landskrona delar på värdskapet 2018 så är det första gången det händer sedan SM-veckan startade i blygsam skala år 2009.
Närhet till havet och citynära idrottsanläggningar är säljargument för både Helsingborg och Landskrona som verkar ha övertygat Riksidrottsförbundet. Men knäckfrågor som vilka idrotter som hamnar var återstår. Klart är att simning hamnar på Citadellbadet och friidrott på Heden i Helsingborg, på grund av att de arenorna är de enda som håller tävlingsstandard. Troligtvis hamnar också ridsport i Landskrona, som utlovats runt en tredjedel av tävlingarna. Men inom många sporter finns det klubbar och anläggningar både i Landskrona och Helsingborg. Annika Nykvist, projektledare på Riksidrottsförbundet underströk under mötet att det finns fler sätt att engagera sig förutom att arrangera tävlingar.
– Man kan samarbeta med en annan förening, jag rekommenderar varmt föreningarna i Landskrona och Helsingborg att ta kontakt med varandra för att samarbeta. Vi behöver också runt 300 volontärer och vi kommer ett aktivitetsområde där föreningarna kan ha prova-på, berättade hon.

Det är inte heller klart vilka idrotter som det blir tävlingar i överhuvudtaget. Det avgörs helt av föreningarnas intresse att stå som arrangörer, något de anmäler till RF via sitt specialidrottsförbund. Klart är i varje fall att alla 71 specialidrottsförbund som finns under RF är inbjudna. Klart är också att SM-veckan hela tiden vuxit vad gäller antalet idrotter. Första upplagan av SM-veckan Sommar hölls i Malmö 2009, då med tävlingar i 11 idrotter. I Borås i sommar blir det tävlingar i 53 idrotter.

Besked om vilka tävlingar det blir, och var, dröjer alltså.
– I mitten av maj får specialidrottsförbunden en inbjudan från RF att anmäla sitt intresse, och sedan har de en månad på sig att göra det. Efter det tar RF fram en teknisk specifikation på vad som krävs för de olika tävlingarna, och det kommer bollas fram och tillbaka mellan RF, kommunerna och specialidrottsförbunden, berättar Camilla Plate, lokal projektledare för SM-veckan 2018.
– Vi kommer ha ett gott hum om vilka idrotter det blir under sensommaren, men hundra procent klart blir det inte förrän samma år, avtal skrivs allteftersom.

Cirka tre miljoner kronor har Landskrona stad budgeterat för arrangemanget, pengar som i huvudsak går till att tillhandahålla arenor. Tanken är att både tävlingar och kringarrangemang som uppvisningar och prova-på område ska vara koncentrerat kring Citadellet, Kasernplan och Rådhustorget i Landskrona. För Helsingborg gäller Gröningen vid kusten. Totalt sett lär kommunen få tillbaka pengarna, under SM-veckan i Norrköping i somras räknades knappt 48 000 besökare, inklusive utövarna. Till det kommer tv-tid i SVT för kommunerna. Totalt sändes 94 timmar från Norrköping i somras, 48 av dem på SVT Play.

Bilden ovan: Landskronas stadsdirektör Christian Alexandersson pratade tillsammans med Palle Lundberg, hans motsvarighet i Helsingborg, kort om kommunernas engagemang i SM-veckan.

SM-veckan

  • SM-veckan samlar SM-tävlingar i mindre idrotter under en vecka och finns i en vinterupplaga och en sommarupplaga. Första SM-veckan Sommar hölls i Malmö 2009, och då endast med 11 idrotter. Det liknar OS på det sättet att konceptet ägs av en central organisation, i det här fallet Riksidrottsförbundet, och kandidater ansöker om värdskapet. SVT är en annan samarbetsplaner och har ensamrätt på tv-sändningarna.