Stora fartyg får inre form i Svalöv

Ett hav av brun leråker. Den utsikten, som ändras med årstiderna, har Cecilia Kinnison just nu från kontoret på Kastanjegården utanför Svalöv. Här inne skapar hon inredning som går på vattnet.

Cecilia Kinnison från Svalöv har jobbat med den inre designen på många stora fartyg genom åren.

Innanför fönstren ligger olika prover på till exempel golv- eller möbelfärger.
– Jag jobbar mest med utformningen av interiör och exteriör på fartyg, säger Cecilia Kinnison.
Marin arkitekt, eller marin interiör designer som man också kan säga, har hon varit i 34 år, ungefär lika länge som hon bott i Sverige.
Sedan dess har Cecilia Kinnison varit med och utformat insidan av några av världens största kryssningsfartyg. De senaste elva åren i egen firma, Kinnison design.
Det kan vara restauranger, barer, lounger och hytter. Hon har bland annat jobbat med matsalar på Royal Caribbean Internationals lyxkryssare och med katamaraner i Australien. Just nu är hon arkitekt för ett nybygge hos det norska rederiet Color Line, en hybridfärja som ska vara i trafik år 2020. Det kan även handla om renoveringar.

Många år jobbade hon för Robert Tillberg på välrenommerade Tillberg Design, numera i Höganäs.
– Det var en väldigt bra skola och han var en fin mentor. Jag är otroligt glad för hans påverkan och inspiration, säger Cecilia Kinnison.
Hon är inte specialiserad på någon arkitektonisk stil, som klassisk eller modernistisk.
– Jag vill försöka förstå vad kunden vill och vad målsättningen är med deras projekt, säger Cecilia Kinnison.
– Numera pratar man mycket om the wow-effect. Folk ska minnas. Det kan till exempel handla om att få folk att känna igen sig, få folk att prata om konst eller att lägga in en iögonfallande färg någonstans.
I yrket gäller det att ha långa perspektiv.
– Ett fartygsprojekt brukar ta två år från kontrakt till leverans och ofta är det flera år innan kontrakt, säger Cecilia Kinnison.
Även om de allra flesta av hennes uppdrag gäller fartyg, så har hon också gjort några mindre på land, som ett husprojekt i USA förra året och några rum i huset som förr inhyste Svalövs hotell.

Cecilia Kinnison har arbetat med ombyggnader för det norska rederiet Color Line.

Att vara marin arkitekt har sina skillnader mot att vara arkitekt ”till lands” .
– På ett fartyg är det lite mer begränsat, det är mycket kring brand och utrymningsvägar. Det kan vara svårare för någon som inte jobbat med det, säger Cecilia Kinnison.
Hon har inga problem med disciplinen när hon jobbar hemifrån.
– Jag tycker att det är så himla kul. Särskilt att rita, i både 2D och 3D. Jag älskar materialet, formgivningen, skapandet.
Av de tre barnen har yngsta dottern följt i mammas fotspår och jobbar på ett företag som tar fram lekmiljöer för barn.

Cecilia Kinnison

  • Uppväxt: Tuscon, Arizona.
  • Bor: Kastanjegården, utanför Svalöv.
  • Gör: Marin arkitekt.