Tvärtom-tänk när kommunen startar tvätteri

I maj kör det igång på riktigt, kommunens tvätteri för arbetskläder i gamla Thornfabriken. Men redan nu pågår intensiv aktivitet för att bygga upp en verksamheten, där man måste tänka lite bakvänt mot det vanliga, och inte vara för effektiv.

Det blir åtskilliga hundra meter att gå genom stora industrihallar som ekar tomma, när Johan Thernström visar Papperstidningens reporter rätt igenom den gamla Thornfabrikens byggnadskomplex. Johan Thernström är chef för kommunens städavdelning, och därmed också ansvarig för tvätteriet som kommer att ligga under den avdelningen. Vi kommer fram till det sydöstra hörnet av byggnaden där tvätteriet ligger, och får lov att ta av oss skorna när vi kliver in i tvätteridelen – målare håller på att måla det halkskyddade golvet i en turkosblå kulör.

Det halkskyddade golvet blir ljusblått genom målaren Alf Olofssons försorg.

Väggarna är redan vita och här flödar rummen av ljus jämfört med de stora, skumma hallarna jämte.
– Det är 850 kvadratmeter tvätteri, säger Johan Thernström och berättar att den totala ytan på gamla Thorn är 35 000 kvadratmeter.
Gott om plats för annat alltså. Och planer finns, just nu utreder kommunen att flytta huvuddelen av tekniska förvaltningen till lokalerna – men det är inte beslutat än.

Vad som däremot är klart är att tvätteriet ska vara redo för skarpt läge i maj – ett år efter att kommunstyrelsen tagit beslut om att starta det, som en del av satsningen på så kallade enkla jobb. Jobb som ska hjälpa långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden.
– Att det kommit till är en kombination av två saker. Dels nya bestämmelser sedan den 1 januari 2016 om att personal i omsorgen måste förses med arbetskläder, dels kommunens satsning på att skapa enkla jobb, säger Johan Thernström.

Vatten och avlopp är klart. Nu ska 10 stycken industritvättmaskiner kopplas in. Med hjälp av vattenburen fjärrvärme så blir energiförbrukningen lägre.

800 kilo kläder per dag ska tvättas där från maj. Runt 20 000 arbetsplagg är beställda, till 1188 anställda inom kommunens vård och omsorg. Nio ombyten per person ska det finnas – men plaggen är inte personliga.
Innan tvätteriet börjar i full skala så kommer det att trimma in verksamheten under april månad.
– Allt måste fungera när det går i skarpt läge. Vi kan inte ha ett läge där någon tvingas kränga på sig en mediumstorlek när man är large till exempel, det får inte hända, säger Johan Thernström.
– Och så är det 27 leveransadresser vi måste få tillträde till, möta ansvariga och så vidare. Det finns ju verksamheter där man inte får komma in med personal utifrån till exempel.

Johan Thernström visar runt i lokalerna. Godsmottagningen där den smutsiga tvätten ska tas in, rader med uttag för el och vatten som väntar på tvättmaskiner och torktumlare, och utrymmen där det blir lager och plats för sorterings- och vikningsbord. Tio tvättmaskiner av industrityp ska monteras, som klarar 32 kilos last var. Plus en specialtvättmaskin som tar emot smittskyddskläder som kommer i särskilda förslutna säckar – säckar som löser upp sig själva i tvättmaskinen. Utrustning av senaste snitt – men själva tvättprocessen blir långt ifrån maximalt rationell.
– Den enda som är automatiserat är doseringen av tvättmedel och andra kemikalier. Allt annat är manuellt arbete. När man gör något sånt här så blir allt lite bakvänt, eftersom man vill skapa så många jobb som möjligt istället för tvärt om, säger Johan Thernström.
Totalt ska 30 personer anställas av Individ- och familjeförvaltningen för att jobba i tvätteriet.

Med fyra stycken lådcyklar med elmotor ska all tvätt transporteras.

Och det är med det tänkandet i botten som tvätteriet kommer ha en lite annorlunda distributionsform. I en hall bredvid står fyra stycken lådcyklar med elmotor och väntar på att anpassas för tvätteriets behov. 100 kilo tvätt ska varje cykel klara, med ren tvätt i lådan där fram och smutstvätt på släpvagn därbak. Sju personer ska jobba som ”materialförsörjare” alltså leverera och hämta tvätt med cyklarna.
– Jämför det med en lastbil där det bara blir en anställd, säger Johan Thernström, som pekar på andra vinster med cykeltransport.
– De ekonomiska. Cyklarna kostar 18 000 kronor styck, det blir mindre än för en bil. Och så har vi miljöaspekten.
Att vara med och starta ett tvätteri är kanske inte en typisk arbetsuppgift för en kommunal städchef, men Johan Thernström är märkbart nöjd med uppdraget.
– Det är häftigt att vara med om detta – att få vara med och ge människor en chans på arbetsmarknaden.

Bilden ovan: Johan Thernström är chef för kommunens städavdelning, och därmed har han också ansvar  för det nya tvätteriet i gamla Thorn-fabriken.

Jobb på kommunens tvätteri

  • 37 personer kommer att anställas av Individ- och familjeförvaltningen.
  • 30 av dem som tvätteriarbetare och 7 som materialförsörjare, det vill säga sköta distribution.
  • Tjänsterna är av typen allmän visstidsanställning och varar ett år – de kan dock förlängas.
  • Lönen är fackförbudet Kommunals lägstanivå: 18400 kronor i månaden.
  • Arbetsförmedlingen kan stå för en del av lönen genom anställningsstöd – beroende på beslut för varje individ.