Tycho hjälte i nytt franskt seriealbum

Mord och mörka ritualer på Ven. Och Tycho Brahe, Galilei och Kepler som ett kriminalforensiskt dreamteam på 1500-talet. Det är inslag i ett nytt franskspråkigt seriealbum. 

Huvudpersonerna Tycho Brahe och Galileo Galilei på omslaget. Teckning: Stefano Carloni

”Les Savants: Uraniborg 1594, La Bête de l’île” är titeln på serialbumet som är andra delen i I fantasyserien ”Les Savants”, eller ”Forskarna” på svenska.
– Tanken är att ta två forskare, som verkligen funnits, och låta dem lösa mordmysterier, lite som ett historiskt CSI, förklarar italienska serietecknaren Stefano Carloni, som tecknat albumet för franska förlaget Soleil.
Första delen utspelade sig i Ferrara i Italien, med Kopernicus i en av huvudrollerna, och i denna del får Tycho Brahe mystiska mord på ön på halsen. Han misstänker att de är kopplade till månens cykler, och ber främste experten på dessa, Galileo Galilei, om hjälp. Med på ett hörn är också en ung Johannes Kepler.
Huvuddelen av historien utspelar sig på Ven och Tycho Brahes Uraniborg syns  här och var i rutorna.
– Jag har studerat historian kring Uraniborg och de olika karaktärerna. Det var inte så lätt att försöka återskapa Uraniborg, för det finns inte så mycket att gå på.
Stefano Carloni har aldrig varit på Ven berättar han, Köpenhamn är det närmaste han kommit.
– Men jag hoppas kunna åka dit i sommar, eftersom jag just tecknat ön så vill jag gärna se den på riktigt.

Albumet finns att köpa på webb-bokhandeln Amazon, men än så länge bara på franska. Senare i år kommer det på italienska och holländska.
– Jag hoppas att det blir möjligt att ge ut det på svenska, eller i vart fall engelska, säger Stefano Carloni.

 

 

Bilden ovan: Tycho Brahes Uraniborg syns här och var i albumet – här har Stefano Carloni tagit sig friheten att flytta det till kusten.