Tyghuset får liten bio i gåva av Abba-fotograf

Under förra veckan skrev Papperstidningen om Tyghuset på Kasernplan som nu kommer närmare målet att bli ett fotohistoriskt centrum, i och med att ett stort arkiv med cirka 20 miljoner pressbilder flyttat in. Forskarrum, bibliotek, undervisningslokal, kafé med mera är det också tänkt att bli, och nu är det också klart att en liten biosalong kommer inrymmas i huset. Biografkedjan Svenska Bio, som äger Bio Maxim på Östergatan, har dock ingen konkurrens att frukta. Tanken med salongen är att den ska användas kopplad till den permanenta fotohistoriska utställning som ska byggas upp.
– Vi kommer få möjlighet att visa film och hålla mindre föredrag, säger Göran Nyström, projektledare för Landskrona Foto.
Utrustningen kostar inte skattebetalarna en krona. Projektorer tillsammans med 25 biofåtöljer, en scanner, ett antal bildspel och filmer, och annan utrustning för att skapa bildspel är nämligen en gåva från stockholmaren Anders Hanser.
– Anders Hanser är nu lite över 70 och avvecklar sin verksamhet, berättar Göran Nyström.
– Han har varit stor framför allt inom att skapa bildspel med stora företag som kund. Han har även gjort dokumentärfilmer av olika slag och det har varit för visning av dem som han haft salongen vid sin studio.
Anders Hanser är också kopplad till en särskilt kapitel i svensk musikhistoria.
– Han var Abbas egen fotograf som följde med dem på deras turnéer, berättar Göran Nyström.