Välbesökt seglingsläger ger optimism

Jämfört med Stockholm och Göteborg är seglingssporten fortfarande liten i Skåne. Men ett välbesökt seglingsläger nyligen skapar ändå optimism i Borstahusens segelsällskap, som också haft idrottsliga framgångar på senare tid.

De unga seglarna har redan torrdräkterna på sig när Papperstidningens reporter kommer till klubbstugan i Borstahusens hamn. Och mössa, skidglasögon och diskhandskar.
– Det svåra är att hålla händer och fötter varma, alla har sina egna knep, säger ledaren Björn Zetterström och skrattar.
Det tar inte mer än tio minuter innan de är ute på sundet med sina optimistjollar.
– Det är fantastiska seglingsmöjligheter här i Borstahusen, på många ställen måste du bogsera en timme bara för att kunna börja segla, säger Björn Zetterström som själv är från norra Sverige och flyttat till Borstahusen delvis på grund av den goda seglingen.

Han är en av flera ledare som hållit i ett sex dagar långt läger för optimistseglare i åldrarna 11-15 år. Det är ett årligen återkommande läger som klubben håller i, med hjälp från andra optimistklubbar. Att 15 år är den övre åldersgränsen för deltagarna är naturligt, det är nämligen så länge man får tävla i optimistklassen. Efter det får man byta till en större jolleklass, som E-jolle eller Laser. Men det finns också en naturlig begränsning.
– När du börjar väga upp emot 55 kilo så har du inte så mycket chans mot de lättare seglarna, förklarar Björn Zetterström.

Deltagarna som är på plats när Papperstidningen kommer förbi är från Stockholm och Göteborg, delar av Sverige där det av klimatmässiga skäl är svårt att segla så här års. Men lägret lockar seglare även från Skåne.
– Som mest var vi 20 seglare i helgen, säger Björn Zetterström.
Dock är seglingssporten liten i Skåne jämfört med övriga storstadsregionerna konstaterar han.
– En klubb i Stockholm eller Göteborg kan ha lika många optimistseglare som det finns i Skåne sammanlagt.
Varför det är så vet han inte, men det beror i vart fall inte på sämre seglingsmöjligheter kring våra kuster.
– Det kan vara så att man som Göteborgare eller Stockholmare mer ser det som att man bor i en kuststad. I Landskrona och Malmö till exempel är det mer fotboll som gäller och bilden av varvsstad.
Minst ett optimistseglarläger till står på klubbens program för året och 2-3 kappseglingar under sommaren, och så förstås seglarskola, både för barn- och vuxna.

Louise Zetterström satsar starkt i år, hennes sista år med optimistsegling.

Enda tjejen som är med och seglar under dagen är Louise Zetterström, Björn Zetterströms dotter. I december var hon och tävlade i de asiatiska mästerskapen i Chennai i Indien. I år fyller hon 15 år och det är därmed sista säsongen med optimistsegling.
– Hon satsar starkt i år och tränar med klubben Rungsted som är bäst i Danmark, säger Björn Zetterström och berättar att det sedan troligtvis blir E-jolle som gäller för Louise.
Både storasyster Emilia och lillebror Max seglar även de.
– Det är väl som i många andra idrotter, hela familjen blir engagerad, säger Björn Zetterström och skrattar.

Bilden ovan: Eftersom optimistjollen är så lätt är det avgörande hur seglaren använder sin kroppsvikt. Här är det Louise Zetterström som ”burkar”.

 

 

Optimistjolle

  • Optimistjollen är troligtvis världens största båtklass, med runt 300 000 båtar runt om i världen, i Sverige runt 24 000.
  • Optimistjollen är en liten enmansjolle som under 1940-talet konstruerades för att för att fungera som skolbåt för barn, vilket den också gör idag.
  • Formen på det fyrkantiga skrovet kommer delvis från att den ska vara lätt att tillverka i plywood. Idag är de flesta dock gjorda i plast- och glasfiberkomposit.
  • Eftersom båten är så lätt, kan seglaren påverka seglingen mycket genom att flytta sin egen kroppsvikt.
  • Optimistjollar har centerbord och ett sprisegel med 3,5 kvadratmeter segelyta.