Värme och kyla – ett angenämt problem för Paul

Ett behagligt inomhusklimat är guld värt. Lagom temperatur och bra luftväxling kan vara avgörande både för hälsa och välmående. Med en effektiv luft-luft-pump kan du förse ditt hem med både värme och kyla och på köpet får du bra luftväxling i ditt hem.

Vilken typ av värmekälla man väljer till sitt hem beror på flera faktorer. Bygger man nytt hus har man ett bredare spektrum att välja mellan, men har man ett befintligt värmesystem begränsas oftast urvalet och driftsekonomi och investeringskostnader vägs såklart in.
Med ett äldre eluppvärmt hus står endast ett fåtal alternativ på listan, i alla fall om du inte vill investera i ett helt nytt rörsystem för vattenburen värme.
Effektiva eluppvärmda element är ett alternativ, solelspaneler på taket ett annat, men söker man en effektiv och hyggligt ekonomisk värmekälla är en luft-luft-pump kanske ett av de bästa alternativen.
Den är relativt smidig att installera och de nyare modellerna ger betydligt bättre effekt för varje uttagen kw och kan på så vis både bli en härlig värmande upplevelse och lite av en sparbössa.

JIBE Klimatteknik ägs av Paul Bengtsson som jobbat med värmepumpar i många år. Hans huvudsakliga arbetsuppgift är att installera nya pumpar hemma hos privatkunder. Paul kan både leverera själva pumpen och se till att den monteras på bästa plats i ditt hem.
Paul arbetar främst med Daikin luftvärmepumpar numera.
– Jag tycker dom är bäst. Bra att montera, bra kvalitet och riktigt bra garantier på upp till 14 år. Det beror givetvis på vilken pump man väljer, men även de enklaste har fem år, berättar han.
För Paul är det jätteviktigt att kunden kan känna sig både trygg och nöjd med sin nya värmepump.
– Jag vill alltid att mina jobb är perfekta. Jag är väldigt noga att det blir så bra det någonsin går. Både själva monteringen och funktionen. Nöjda kunder är det viktigaste, säger Paul.
Mellan raderna förstår man att det är ett av skälen till att han också arbetar själv. Han vill till hundra procent kunna stå för det han levererar.
Förutom sina egna kunder hjälper han även andra återförsäljare att montera pumpar som de sålt.
– Men mina egna kunder är alltid viktigast, säger Paul.

En luft-luft-pump funkar lika bra för kylning som för värme. Den gamla tron om att det dra mycket ström för att producera kyla är inte lika sann längre. Det stämmer visserligen att pumpen behöver mer för kylning och därför är det viktigt att pumpen är tillräckligt kraftfull.
– Man använder ju inte kyla på samma sätt som värme i Sverige i alla fall. Oftast behöver man bara köra pumpen ett par timmar på eftermiddagen för att få ner inomhustemperaturen, så det handlar ju inte om att den ska stå och gå dygn efter dygn, säger Paul.
Med en tillräckligt kraft-full pump kyler man snabbt ner huset under dagens varmaste timmar, sen kan den stå still tills nästa varma eftermiddag.
Oavsett om det är värme eller kyla man är ute efter skadar det inte att boka in en kyltekniker som Paul på JIBE-klimat. Han kan hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för ditt hus och dina behov. När Paul installerat en pump lämnar han givetvis garanti. Direkt när han är klar får kunden ett certifikat i handen. Samma certifikat mailas sedan till kunden och för att vara extra säker på att det når kunden skickas det även per brev.
Tryggt och bekvämt för kunden. Precis som Paul Bengtsson på JIBE klimatteknik vill att det ska vara.

Att installera en värmepump eller rättare sagt en luft-luft-pump som kan användas både för kyla och värme är ROT-berättigat. Reglerna har ju ändrats lite men det är fortfarande all idé att nyttja avdraget. I dagsläget få man avdrag med max 30% av arbetskostnaden med max 50.000 kronor/år. Du måste givetvis äga bostaden där arbetet utförs, vara över 18 år samt betala skatt i Sverige på minst 90 procent av din inkomst. Du måste också ha betalt minst så mycket skatt som du begär ROT-avdrag för.

Bilden ovan: Paul Bengtsson driver JIBE-klimatteknik och för honom är ett jobb med toppkvalitet det viktigaste att lämna efter sig när han monterat en pump hos en kund.

En värmepump behöver inte längre sitta upp vid taket. Det börjar bli lika vanligt med lågt monterade varianter som den här från Daikin.