70 år som bygghandel – Hejdes Woody jubilerar

Hejdes, eller Hejdes Woody Bygghandel, har idag fyra byggvaruanläggningar, men företaget började en gång i tiden i mindre skala och har över tid fått växa. Sedan 1948, året efter att Gunnar Hejde dragit igång, har familjen Törngren varit involverad i Hejdes, och det är tredje generationen som nu blickar framåt.

1947 bestämde sig Gunnar Hejde för att starta en brädgård. På den tiden var konceptet bygghandel i princip okänt, antingen var det järnhandel eller brädgård, inte alltihop under samma tak. Året efter kom nuvarande ägare Christer Törngrens pappa Stig in som delägare. Ända fram till 1988 drev Gunnar och Stig företaget tillsammans.

Björn och Christer Törngren, generation tre och två som driver Hejdes Woody byggvaruhandel.

Sonen Christer som vid det laget jobbat i företaget i nästan tio år tog då över rodret tillsammans med Gunnars dotter, och sedan strax före millennieskiftet är Christer ensam ägare.
Den första anläggningen ligger fortfarande där den en gång startades i Kävlinge, men redan under Gunnar och Stigs tid köpte man en gammal brädgård i Löddeköpinge. I mitten av sjuttiotalet fick man erbjudande om en tomt på Varuvägen på nuvarande Handelsplats Center Syd. Området då var i stort sett obebyggt och som nummer två på plats öppnade man 1975 en komplett byggvaruhandel i det som skulle komma att bli ett av Skånes största handelscentrum.

Åren gick och Christer som fortfarande älskar sitt jobb, variationen det innebär och inte minst byggvaror fortsatte att utveckla företaget.
– Det är fortfarande lika roligt. På mindre företag som vårt får man göra allt. Ena minuten kokar man kaffe, ser till att hyllorna är fulla, nästa sitter man med revisorn eller säljer virke, berättar Christer.
Under byggbranschens lågkonjunktur drabbades även byggvaruhandeln och Hejdes var inget undantag. Man stod inför en situation där man helt enkelt var övertaliga. Christer funderade på en lösning och istället för att säga upp personal öppnade han 1992 en anläggning till, i Svalöv. Talesättet ”du kan inte bromsa dig upp för en uppförsbacke”, kunde inte passat bättre. För Christer gasade på, personalen behöll sina jobb och förutom en ökad försäljning blev det en hel del samordningsvinster mellan anläggningarna som nu var tre stycken. Tiderna blev sakta bättre och knappt 25 år fyllda började Christers son Björn jobba i företaget.
– Egentligen började jag ju på Hejdes redan när jag föddes, säger Björn med glimten i ögat.
Tio år senare har han vuxit in i rollen och tar ett större och större ansvar i både driften och den dagliga verksamheten. Christer som nu hunnit bli 66 år trappar stegvis ner, även om han inte har någon större brådska, samtidigt som Björn tar över allt mer av helhetsansvaret.

Stig Törngren och Gunnar Hejde. Mannen t .v. heter Leif Holmberg, och jobbade kvar fram till pensionen i mitten av 2000-talet.

Hårdare konkurrens
Att Hejdes blev Hejdes Woody Bygghandel var ett överlevnadsbeslut. Med en allt hårdare konkurrens och utländska jättekoncerners etablering i Sverige ställdes det krav på både sortiment och konkurrenskraftiga priser. Ett samarbete som Woody Bygghandel skapar detta. Gemensamma inköp, samordning av utbildning och
inte minst gemensam marknadsföring har skapat ett starkt varumärke och möjlighet för de privatägda företagen att vara med i matchen. Idag har Woody Bygghandel ett hundratal anslutna anläggningar och 45 delägare.
Fördelarna med att ha flera butiker är inte bara samordningsvinsterna. Att täcka ett större geografiskt område har blivit en viktig del i kriget om kunderna. För sju år sedan bestämde sig Christer därför för att öppna ytterligare en anläggning.
– Vi hade länge haft kunder från det området och många av dem önskade en anläggning på närmare håll, berättar Christer.
Hejdes anläggning i Landskrona har samma sortiment som de andra, om än något smalare då den har en mer utpräglad proffsinriktning. Öppettiderna är också anpassade efter kunderna som till stor del är byggföretag. Hejdes har dock både företag och privatpersoner som kunder.
– Lågpriskedjorna har gjort att vi tappat en del typer av kunder, men de flesta vänder sig till oss eller liknande företag när de behöver riktigt bra kvalitet eller kunskap och service, för vi satsar hårt på dessa delar, berättar Björn.

Fördjupade kunskaper
Hos Hejdes Woody Bygghandel har man ett så brett sortiment att det är omöjligt för personalen att ha grepp om allt. Istället har man specialiserat sig inom olika områden, vilket ger varje avdelning fördjupade och grundliga kunskaper om det man säljer. Trots att Hejdes Woody Bygghandel nu funnits i 70 år har sortimentet egentligen inte förändrats så mycket. Samma typer av produkter säljs fortfarande.
– Det som har förändrats det är mobiltelefonens intåg, skrattar Christer och tillägger att det kanske inte har med verksamheten att göra direkt, men väl indirekt, man är ju alltid tillgänglig.
Genom åren har det såklart hänt ett och annat även om varken Christer eller Björn kan dra sig till minnes några större fadäser.
– En av de mest udda försäljningarna vi har gjort var i alla fall när vi sålde en ångbastu till en arabisk prins från Oman, skrattar Christer.
Med tanke på det heta ökenklimatet som råder i Oman, kändes det väldigt udda, men prinsen hade besökt Sverige och fått bada ångbastu och ville gärna ha en egen. Export-proceduren var inte helt smidig, men till slut fick prinsen sin ångbastu.

Pågående förändringar
Efter 70 år i byggvaruhandeln vet man på Hejdes att konceptet fungerar. Men det är viktigt att ha ett väl uppdaterat sortiment, fräscha upp butikerna och bygga om dem efter behov. Förändringar är ständigt pågående och det är alltid något som behöver göras. För närvarande planerar man en större uppfräschning och modernisering av anläggningarna i Kävlinge och Löddeköpinge. Detsamma gäller ju för sortimentet. Vissa saker försvinner och nytt kommer in. Många av produkterna som finns har ju en säsong och så här års är det naturligtvis stort fokus på utemiljöer och trädgård. Alldeles nytt just nu är den satsning man gör på ett helt
nytt klädsortiment. Gedigna arbetskläder som kunderna även kan köpa med sin egen logga tryckt på.
Planerna för framtiden är många och Christer som älskar hetluften och variationen är glad och entusiastisk över företagets jubileum.
– Vi kommer fira kontinuerligt under hela året. Det blir minst ett erbjudande per månad med lite födelsedagspriser och andra aktiviteter i butikerna, säger han och välkomnar alla till Hejdes Woody Bygghandel i Kävlinge, Löddeköpinge, Svalöv och Landskrona.

Bilden ovan: Flytten till Lödde började med köpet av en gammal brädgård. Detta är dock brädgården i Kävlinge. Foto: Privat

Åren som gått

 • 1947 Gunnar Hejde öppnar den första Hejdesanläggningen i Kävlinge.
 • 1948 Stig Törngren går in som kompanjon i Hejdes
 • 1964 Hejdes köper en brädgård i Löddeköpinge
 • 1975 Brädgården stängs och man flyttar till de nybyggda lokalerna på nuvarande Center Syd
 • 1978 Christer Törngren, son till Stig börjar jobba på Hejdes
 • 1988 Christer tar över Hejdes efter Stig och Gunnar tillsammans med Gunnars dotter
 • 1992 Hejdes öppnar butik i Svalöv
 • 1998 Hejdes blir delägare i Woody Bygghandel
 • 1999 Christer tar över som ensam ägare
 • 2007 Björn Törngren, Christers son, börjar jobba i Hejdes
 • 2011 Hejdes öppnar en anläggning i Landskrona
 • 2017 Hejdes firar 70 år.