Brandmännen snabbare på plats med nya FIP-bilar

Två nya specialutrustade bilar gör att räddningstjänsten kan vara flera minuter snabbare på plats vid en olycka eller brand. Dessutom har de ett helt nytt släcksystem med sig, som gör att de kan släcka inomhusbränder utifrån.

De specialutrustade bilarna kallas FIP-bilar (FIP =första insatsperson). Det finns sedan förra veckan en sådan bil i Svalöv och en i Röstånga. De körs av respektive tjänstgörande styrkeledare.
– De har då bilen med sig alltid, säger Mikael Johansson, insatsledare.
Vid ett larm har de 90 sekunder på sig att vara ombytta och iväg mot olycksplatsen eller branden. De slipper åka till brandstationen och hämta släckbilen, det gör de övriga brandmännen som har fem minuter på sig att göra det.
– Vi vill kapa tider. Detta är ett sätt att göra det, säger Mikael Johansson som uppskattar att en person från räddningstjänsten kan vara på plats vid exempelvis en olycka två-tre minuter tidigare än innan.
Kanske till och med uppemot tio minuter tidigare, om det är en olycka i Kågeröd eller Stenestad, tror styrkeledare Rickard Nilsson.
– Det handlar om att bromsa händelseförloppet, säger Mikael Johansson.
FIP-bilarna har också ett nytt släcksystem i form av så kallad skärsläckare. Det kan liknas vid en högtrycksspruta och har 350 bars tryck. Med den kan brandmannen skjuta vatten och till en början slipmedel och göra ett cirka fem millimeter stort hål i betongväggar och dörrar, sedan spruta in vatten genom det och därmed släcka inomhusbränder utifrån. Med den tekniken krävs inte lika stora mängder vatten som innan.
– Nu har vi alltid en sådan med oss. Det har vi inte haft innan, säger Mikael Johansson.
Att komma igenom tio millimeter stål tar cirka 45 sekunder, en säkerhetsdörr cirka elva sekunder och ett 21 centimeters betongblock cirka en minut och tolv sekunder.

Bilden ovan: Styrkeledare Jonny Örn berättar hur skärsläckaren fungerar.

FIP-bilens uppgift

  • FIP betyder ”första insatsperson”.
  • Räddningsledare snabbt på plats.
  • Möjlighet att släcka mindre bränder. Har tillgång till en helt ny skärsläckare.
  • Agera första insats vid trafikolyckor, ta hand om skadade, varna andra trafikanter.
  • Bistår med HLR i väntan på ambulans.
En av fip-bilarna som ska rulla utifrån Röstånga och Svalöv.
Rickard Nilsson, styrkeledare.
Så här stora blir hålen av skärsläckaren.