Carolinas bok och evenemangstips

Carolina Thelin, bibliotekarie och kultursamordnare, fortsätter att ge oss tips på böcker och kulturella evenemang:

 

I dessa prunkande valborgstider händer det mycket. Naturen visar upp sig från sin bästa sida men det gör också Svalövs kulturliv. Ta del av spännande evenemang såsom författarbesök, drakworkshop och barnteater. Mitt boktips till er är passande nog naturnära – en underbar berättelse om småländska vildsvin!

Boktips:

Vildsvin av Hannah Lutz
Albert Bonniers förlag (2017)

Det här är en vacker liten pärla. 98 sidor förtätad prosa av den finlandssvenska debutanten Hannah Lutz, laddad av vemodig komik.

Handlingen utspelar sig i lilla Hornanäs i Tingsryds kommun. I de korta kapitlena är det huvudkaraktärerna som talar: Glenn, Ritve och Mia. Glenn är en återvändare, efter ett misslyckat försök att bli malmöbo. Här har han slagit sig till ro med sin fru Marika och arbetar med kulturprojekt inom kommunen.

Ritve, som inspirerats av en dokumentär om en vildsvinsjägare och amatörfilmare i Hornanäs, åker dit för att i sin tur filma vildsvinen och intervjua jägaren. Och så Mia som har fått ett stipendium för sitt projekt Ett siggabarns erinringar – ett vistelsestipendium på Siggalycke folkskola. Hon är där med sin demente morfar för att få honom att minnas när han var ett lyckligt siggaskolebarn.

När Ritve slår upp sitt tält i skogen för att komma nära vildsvinen råkar hon på jägaren Volt som sitter beredd i sitt jakttorn. Han upplyser Ritve om att han är en av många skyddsjägare som ställer upp för varann i de av vildsvin hårt drabbade områdena: vildsvinen trampar nämligen ner ortsbefolkningens åkrar och tuggar i sig kornen. “Vi organiserar oss. Det är krig. Den nya generationen är hämndlysten. Vi tog deras förfäder. Det var fult gjort”. I förtroende berättar Volt att han har fyllt mattråget nedanför vakttornet med sötsaker: “Den nya kräsna generationen som gillar godis och munkar: “Vem vill ha gammal potatis när man kan få wienerbröd?”.

De egentliga huvudpersonerna är naturligtvis de bortskämda vildsvinen. Dessa omedgörliga horder som bökar runt i trädgårdarna med stora stolta suggor i spetsen. De är skygga men nätternas framfart syns överallt.

Mia lekte Siggalycke när hon var liten, inspirerad av morfaderns berättelser. I leken får vildsvinet Sigga komma till tals. Hon berättar att alla vildsvin i världen, utom hon, har dött och utan sin flock ser hon inte längre någon mening med livet. “Det är bara med mina egna jag kan vara lycklig” säger Sigga. “Det var ni som tog min stam”. Trots allt elände vildsvinen åsamkat är det något hjärtslitande över dem, något mänskligt. Lutz ger vildsvinen ett ansikte när hon skriver in dem i skönlitteraturen.

Evenemang:

Författarbesök: Om Dag Hammarskjöld
Författaren, journalisten och historikern Henrik Berggren besöker Svalövs bibliotek. Han är bland annat hyllad för sin biografi över Olof Palme, och nu rykande aktuell med en ny uppmärksammad levnadsteckning: Dag Hammarskjöld– att bära världen.

Arrangör: Svalövs bibliotek
När: Onsdag 26 april, kl. 19:00
Var: Svalövs bibliotek
Entré: Gratis

Henrik Berggren besöker Svalövs bibliotek. Foto: Siri Lindén

Workshop: bygg en drake!
Vid två tillfällen kommer de syriska konstnärerna Maiad Khalili och Farah Ali att hålla workshops i att bygga drakar av olika sort och material. Workshopsen riktar sig till alla som är nyfikna på drakbygge. Det är gratis att delta och ingen föranmälan krävs. Vid frågor kontakta Linnéa Johansson på mail linnea.johansson@landskrona.se eller telefon 0418-473519.

Arrangör: Svalövs bibliotek i samarbete med Landskrona stad, Hemslöjden Skåne med stöd från Kulturrådet och region Skåne.
När: Lördag 29 april och lördagen den 6 maj kl. 11.00-13.00
Var: Svalövs bibliotek

Barnteater: Barbro badar med Sagofén Isadora
Barbro vill inte bada, men en dag sitter hon på stranden och hör ett litet rop på hjälp. Barbro hoppar i och hittar Simon, en sårad säl. Barbro har plåster i sin badväska. Efter Simon blivit omplåstrad visar han Barbro havets äventyr. Det blir spännande och lite farligt.

Arrangör: Svalövs bibliotek
När: Lördag 29 april kl. 14.00, ca 30 min
Var: Svalövs Bibliotek
Ålder: 2-4 år
Entré: Gratis biljetter hämtas på Svalövs bibliotek. Obs! begränsat antal platser så först till kvarn!
Illustration: Jenny Funestad

Föreläsning: Konflikt av klimat?
Kan klimatförändringar orsaka konflikter? Kom och lyssna på vad Lina Eklund, doktorand vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap på Lunds universitet, har att säga om detta. Föreläsningen ingår i Forskarturnén 2017, där ett gäng lundaforskare ger sig ut på de skånska vägarna för att berätta om sina spännande ämnen.

Arrangör: Svalövs bibliotek
När: Tisdag 9 maj, kl. 18:00
Var: Svalövs bibliotek
Entré: Gratis