De vill lyfta Teckomatorp tillsammans

En sambandscentral för byborna, en möjlighet att kunna göra billigare inköp – och kanske ett sätt att tvätta bort giftstämpeln. Nu startar en ny förening i Teckomatorp.

Elin Nordén driver Teckomatorps humorfabrik och är en av de personer som ligger bakom initiativet till att starta föreningen ”Teckomatorp tillsammans”.

– Det här blir mer som en sambandscentral och är inte tänkt att ersätta någonting annat, men ska vara ett nätverk och ett forum, säger hon.

Därför bjuder hon och övriga initiativtagare in alla bybor till ett möte i maj, där den ideella föreningen formellt ska bildas. Föreningen är tänkt att fungera som en mötespunkt för privatpersoner, föreningar och företag men medlemskapet ska vara individuellt.

Mats Andersson, som är sambo med Elin Nordén, står också bakom initiativet. Han ser föreningen som ett sätt att kunna samordna inköp och upphandlingar – till exempel om flera fastighetsägare samtidigt behöver tvätta sina tak, eller köpa värmepellets.

– Då kan man få ner priset för invånarna helt enkelt, säger han.

Andra idéer är en gemensam loppmarknadsdag i hela byn, och en liten scen på Lilla Torg när det ändå inte används till annat.

En annan tanke är att kunna sätta bybor som sysslar med samma saker i kontakt med varandra, så att de inte behöver jobba dubbelt utan istället kan hjälpas åt.

– Det finns många hjältar i byn men tänk vad de då kan göra tillsammans, säger Elin Nordén.

Anders Clevestad flyttade till Teckomatorp 2002.

– Jag har varit här ett tag men i byn pratar man ibland fortfarande om mig som nyinflyttad, säger han och skrattar lite.

Innan han flyttade visste han inte så mycket om byn, förutom att en av Sveriges största miljöskandaler utspelat sig här. Men denna negativa association kommer att bli vagare, tror han. I sitt arbete som folkhögskolelärare möter han elever från hela landet som är mellan 20 och 25 år.

– De har inte hört talas om BT Kemi, säger han.

Elin Nordén vill gärna lyfta fram pendlingsavståndet till större orter som Lund och Malmö, i kombination med de lägre fastighetspriserna.

– Vi vill göra lite bättre reklam för orten så att folk flyttar hit, säger hon.

Är en del av syftet med föreningen att få upp fastighetspriserna?

– Det är inte det som är drivkraften men om det sen blir en bieffekt tackar vi för det.

På mötet i maj blir det inte bara samtal utan också uppträdande av ståuppkomikern Khalid Geire. Elin Nordén hoppas på ett stort deltagande och många olika idéer kring hur byn kan utvecklas.

– Vi startar upp det och tar det därifrån, säger hon.

Bilden ovan: Mats Andersson, Elin Nordén och Anders Clevestad är några av initiativtagarna till Teckomatorp tillsammans. Foto: Alfons Jonasson

 

Inte bara elände. ”Teckomatorp tillsammans” vill ändra omvärldens bild av Teckomatorp.
Inte bara elände. ”Teckomatorp tillsammans” vill ändra omvärldens bild av Teckomatorp.

FAKTA

Vad? Föreningen ”Teckomatorp tillsammans” ska bildas.

När? 3 maj klockan 19 (insläpp från 18.30).

Var? Folkets hus i Teckomatorp.

Hur? Med fika till självkostnadspris.