Ett axplock ur vårens nöjesflora

Obevekligt gör våren sitt intåg, och med den ny energi för trötta själar. Energi till kulturkonsumtion exempelvis. Men vad händer egentligen på den fronten i Landskrona under våren? Papperstidningen har plockat en bukett med kultur- och nöjesblomster.

Musik
”Lilla Paganini” från Rumänien på teatern
”Den lilla Paganini” har han kallats, Mircea Dumitrescu från Rumänien som började spela violin redan i fyraårsåldern. Idag är han i 20-årsåldern och har redan vunnit över 50 internationella priser. Han uppträder med Olga Babadjan, en välkänd pianist och organist med mer än 25 års erfarenhet av att stå på europeiska scener. Det blir verk av Paganini, Mozart, Bach och Brahms.
Landskrona teater 8 april klockan 19. Biljetter vi Tickster.com

Scen
Skämtande talkshowvärd till Landskrona
Torsdagen den 20 april landar åter turnerande stå upp-klubben Oslipat i Landskrona. Denna gång är det Robin Paulsson som är det stora dragplåstret, känd inte minst som talkshowvärd i SVT. På scenen också David Sundin och ”kvällens rookie” Hanna Katsler Mölstad.
Landskrona teater 20 april klockan 20. Biljetter vi Tickster.com

Konst
Folkkär glasmästare till Pumphuset
Ulrica Hydman Vallien har lyckats med konststycket att både vara en respekterad glaskonstnär med internationellt erkännande, och en folkkär formgivare vars alster finns i tusentals svenska hem. Hon har också flera gånger ställt ut på Pumphusets konsthall i Borstahusen, och den 1 april är det dags igen.
Pumphusets konsthall, 1 april t.o.m. 14 maj. Konsthallens öppettider.

Chans att plocka fram garderobstavlorna
När du en konstnärsdröm som aldrig fått blomma? I maj finns en chans att visa upp de där alstren som stannat inom hemmets väggar. Då ordnar konsthallen en öppen salong där alla kan bidra med ett verk. Alla material och tekniker är välkomna, så länge verken går att hänga eller ställa. För mer info om deltagande se landskrona.se/konsthall.
Landskrona konsthall, 6 maj till 21 maj. Konsthallens öppettider.

Konst kring könsöverskridande resa
Nino Ramsby (född Nina Ramsby) är kanske mest känd som musiker och har bland annat samarbetat med pianisten Martin Hederos. Men han uttrycker sig även genom måleri och foto bland annat, och många av verken kretsar kring könsidentitetsresan från homosexuell kvinna till transman, med allt den inneburit. Från den 20 maj visas Nino Ramsbys konst på Pumphusets konsthall.
Pumphusets konsthall, 20 maj t.o.m. 2 juli. Konsthallens öppettider.

Författaren Ola Larsmos senaste bok handlar om baksidan av den svenska emigrationen till USA. Den 18 april kommer han till stadsbiblioteket i Landskrona. Foto: Press

Litteratur
Författaren och journalisten Ola Larsmo gräver ofta i det förflutna för att belysa samtiden. Hans senaste bok heter ”Swede Hollow” och handlar om ett litet samhälle i Minnesota i USA där baksidan av den stora emigrationen från Sverige till Amerika syntes kring förra sekelskiftet. Där samlades svenskar som inte fann lyckan i det nya landet, samhället var beryktat fattigt. Ola Larsmo kommer till Landskrona för att läsa ur sin bok och diskutera den.
Stadsbiblioteket, 18 april klockan 19. Fri entré.

Bilden ovan: Fiolunderbarnet Mircea Dumitrescu kommer till teatern den 8 april. Foto: Press