Från regn i Borås till tropisk värme i Skåne

Den som varit på Tropikariet i Helsingborg, köpt en av Gunhild Carlings senaste skivor, eller läst ”Pappa Snigel på seglaräventyr” med sitt barn, har redan tagit del av Ulrica Daleroths produktioner och måleri. Röstångabon är nu i full färd med att illustrera sin tolfte bok.

Det passar ganska bra att Ulrica Daleroth bor på Hantverksgatan i Röstånga. Hon älskar hantverket att rita för hand och måla skyltar. Numera illustrerar hon även digitalt. Hon är snart klar med en tvåårig distansutbildning där hon lärt sig utveckla och producera digitala pedagogiska läromedel.
– Jag vill in i förlagsbranschen. Jag vill illustrera och vara med och producera morgondagens läromedel, böcker, spel och annat pedagogiskt material, säger hon.
Men det började i textil- och postorderstaden Borås, för illustratören och grafiska designern.
– Jag kommer från katalogbranschen. Jag var med och gjorde katalogerna, innan datorerna kom in, säger Ulrica Daleroth som var AD-assistent på modeföretaget Haléns.
Nu har hon bott i Skåne i över 20 år och driver företaget UDAL Design.
– Jag ville göra något nytt. Det regnade alltid i Borås, säger Ulrica Daleroth och skrattar.
Hon häller upp kaffe och värmer några ostbullar i mikron. Här i Röstånga har hon bott de senaste ett och ett halvt åren.
– Det är fantastiskt att bo här, bara fem minuter till Odensjön. I somras satt jag mycket ute och ritade, bland annat vid Odensjön. Naturen är viktig, säger hon.
Ovanför köksbordet hänger en akvarell som hon målat med ett skånskt rapsfält och röd vallmo.
Närkontakt med naturen, har det blivit på Tropikariet i Helsingborg, som hon började samarbeta med förra året. Hon har gjort skyltar till deras olika avdelningar och även väggmålningar.
– Jag målade världens största anaconda i naturlig storlek, 8,47 meter lång, på en vägg, berättar hon.
Tropikariets speciella miljö har också bjudit henne på några angenäma utmaningar. Till exempel när hon gjorde en väggmålning i samma rum som det fanns surikater och hornsköldpaddor.
– Var femtonde minut kom en sköldpadda och skulle gå förbi mig och äta. Chefen där sa till mig att du måste flytta dig, för han kommer inte att göra det, säger Ulrica Daleroth.
En annan dag fick surikaterna barn.
– Då fick jag stränga order att inte släppa en färgburk en sekund, för då skulle det flyga färg överallt.

Hon visar upp och bläddrar i några barn- och ungdomsböcker som hon illustrerat. Men hon skulle gärna göra en helt egen bok.
– Jag har fått en fantastisk rolig idé till en bok, jag tänkte göra den först som en e-bok och senare kanske trycka den. Den bygger på en idé om att alla människor är olika.
Efter att ostbullarna tagit slut och kaffet är urdrucket, leder hon vägen upp till ovanvåningen, där hon har sin ateljé.
– En dröm är att ha en del av en gård och ha en stor verkstad, där jag kan ha workshops. Jag söker efter det boendet nu.
På eftermiddagen ska hon till asylboendet Odengården för att leda en kreativ hantverksworkshop. Sista gången efter att ha haft det i ett år.
– Jag försöker få med så många som möjligt, men det har mest varit barn. Det är väldigt roligt att få vara en inspiration för dessa människor, säger hon.


Här hittar du Ulrica:
Facebook: UDAL Design
Webbsida: www.udaldesign.dinstudio.se

Ulrica Daleroth

  • Bor: Röstånga
  • Gör: Illustratör, grafisk designer, dekor och skyltmålare.