Här blir papper till tranor och tulpaner

Midgårdseleven Artem Kryvytskyi har trots sin unga ålder hållit på med pappersvikningskonsten origami i fem-sex år. Nu leder han lektioner i den konstformen för andra elever inom elevens val.

– Kommer alla ihåg vad det tecknet betyder, säger Artem Kryvytskyi och pekar på tavlan i ett klassrum på Midgårdskolan.
– Man ska göra samma sak på båda sidorna, säger någon av eleverna.
Det är tisdag och elevens val på Midgård. För första gången har eleverna kunnat välja origami som en av aktiviterna inom elevens val. De andra möjliga tillvalen på skolan just nu är broderi, att lära sig om olika kulturer, att förbereda skolans MIM-festival och idrott.
Det var 12-årige Artem Kryvytskyi som själv kom med förslaget om origami.
– Annars hade det inte funnits någon som kunnat hålla i det, säger Anna-Lena Lindekvist, klasslärare för en klass i årskurs 6.
– Det är fascinerande att se hur bra många av eleverna är, säger hon.
Artem Kryvytskyi, som varit i Sverige 2,5 år, fick upp ögonen för origami för fem-sex år sedan i Ukraina, som han kommer ifrån.
– Jag började göra det för att jag ville, säger han och pekar på en rysk bok som han tagit med som handlar om origami.

Max Kumberg visar sin papperstrana.

Artem Kryvytskyi går runt i klassrummet och visar för mellanstadieleverna hur de ska vika. Strax innan har de vikit en tulpan och nu håller de flesta på med en trana. Eleverna har gjort sammanlagt 700 tranor. Målet är att få ihop tusen stycken. Antalet kommer från den verklighetsbaserade ungdomsboken ”Sadako och de tusen papperstranorna”. Den handlar om en japansk flicka som 12 år gammal dör av leukemi, förorskad av atombomben över Hiroshima under andra världskriget. På sjukhuset börjar hon göra papperstranor, för enligt japansk sägen blir den sjuke som gör tusen papperstranor frisk.
– Kom och titta, nu är fågeln klar om du vill fota, säger Max Kumberg.
Vad tycker du, är det lätt eller svårt med origami?
– Ibland är det svårt, ibland lätt. Oftast funkar det. Om inte så kommer Artem eller någon annan och hjälper en, säger han.
Linn Carlsson visar upp fågeln som hon vikit.
– Just denna tycker jag är svår, säger hon.

En blomsterbukett som Artem gjort.

Origami
Origami kommer från det japanska ordet oru (vika) och kami (papper) är konsten att vika papper till tredimensionella objekt.