Hiphop, rap och swing på Landskronakarnevalen

Hov1, Jireel och Gunhild Carling är klara i senaste släppet.

Nu är det klart att Landskronaungdomarnas mest önskade musikakt Hov1 är bokade till årets Landskronakarneval. Även super-rapparen Jireel och energiknippet Gunhild Carling prioriterar karnevalen.

Hov1 fick sitt genombrott förra sommaren när de spelade på bland annat Emmabodafestivalen, Storsjöyran och Rockbjörnen.
Hov1:s debutsingel ”Hur kan du säga saker” har följts upp av ”Kärleksbrev” med över fyra miljoner spelningar på Spotify. Singeln ”Gråzon” som släpptes i början av året har nu fem miljoner streams på Spotify och just nu är man ute på en utsåld vårturné som avslutas på Gröna Lund i maj.
Den 27 juli kommer Hov1 till Landskrona för att spela på Rådhustorgets största scen strax efter skåningarna i Perikles.

– Vi gissar att ”de äldre” karnevalsbesökarna aldrig någonsin hört talas om Hov1 eller Jireel, men båda är väldigt populära bland ungdomar. Många känner igen sig i deras texter och kan relatera till det de sjunger om. Vi tror på ett knökfullt Rådhustorg redan första Karnevalsdagen, berättar Johanna Winhag, som artistansvarig på Landskronakarnevalen .

Jireel, den 16-årige rapparen från Stockholmsförorten Bandhagen, har blivit ett namn på alla hiphop-fans läppar under det gångna året. I januari var han nominerad till Årets hiphop/soul på P3 Guld-galan, och hans låt Cataleya har närmare två miljoner visningar på YouTube.

Redan 2013 besökte Gunhild Carling Landskrona med sin härliga swing-jazz. Då fyllde hon Kasernplanstältet till bredden och sedan dess har Karnevals-ledningen varje år fått in mängder av önskningar om att få återse det musikaliska geniet. I år blir det verklighet och denna gång spelar hon på stora scenen. Såklart.

– Ja, Gunhild Carlings popularitet fortsätter att öka, berättar Johanna. Som tur är har vi en upparbetad relation med henne och hennes management, som gör att vi fått henne att prioritera Landskrona i år. Det känns oerhört glädjande.

Ytterligare artister är bokade
Karnevalsledningen meddelar att ytterligare ett 20-tal artister redan är bokade. Flera av dessa kan dock inte släppas förrän längre fram, beroende på produktionsbolagens krav, men ledningen utlovar fler artistsläpp i absoluta toppklass och redan nu kan dom avslöja att ”en superpopulär mello-donna” är på gång att signas.

De lokala akterna har en given plats i programmet. Exempelvis spelar hemmafavoriterna Prebens Pågar, på huvudscenen, under fredagen den 28 juli.

– Ja, varför ”gå över ån efter vatten”? frågar sig Lena Bergkvist, karnevals-generalskan. Förra året fyllde de hela Rådhustorget med sina fans, och vi har inga andra förväntningar i år. Tvärtom.
Det är inte bara artister och scenuppträdanden som lockar karnevalsbesökarna. Alla de aktiviteter som bjuds har minst lika stor dragningskraft.
Nytt för i år är bland annat ett så kallat ”Lådbilsrally”, där man bygger sin egen lådbil och sedan tävlar om fina priser och givetvis äran att utses till karnevalens bästa lådbilsförare.
Åldersgränsen för att få tävla är 6 – 10 år. Loppet är en sträcka på cirka 200 meter och kommer att gå längs Eriksgatan. Man tävlar i par där en kör och en knuffar.
Vill du vara med i Lådbilsrallyt ska du skicka din anmälan till fanny@landskronakarnevalen.nu, senast den 31 maj.
Uppge namn, ålder på tävlande samt namn på lådbilen i din anmälan.

– Vi i karnevalsledningen hoppas på många deltagare och ser fram emot ett spännande lådbilsrally i sommar, avslutar Johanna Winhag.