HSB bjöd in till Öppet Hus – och framtiden

I veckan som gick arrangerade HSB i Landskrona Öppet Hus. Bospararna fick en liten förhandsvisning av allt nytt och alla spännande projekt. Senare underkvällen var alla välkomna och det bjöds på både röda mattan, mingel med tilltugg och visioner som öppnar helt nya möjligheter.

Att HSB i Landskrona tänker framåt vet nog många vi detta laget. HSB har länge haft ett rykte om sig att vara konservativa, men inget kunde vara mer fel. Istället är det fastighets- och samhällsbyggare som sätter människan och våra behov av bra hem i fokus. För att kunna uppnå detta tittar man på många saker och den gemensamma nämnaren är hållbarhet.
Hållbarhet som i långsiktigt ekonomiskt tänk. Hållbarhet som i miljövänliga och energieffektiva hus och bostäder. Hållbarhet som skapar trygghet och välmående för att man värnar det där lilla extra som gör att vi människor trivs.
Med det i bakhuvudet är det inte svårt att förstå varför nu HSB lägger ner resurser på ny teknik som bland annat möjliggör för den eventuelle köparen av en ny bostadsrätt att inte bara se sin blivande lägenhet utan faktiskt gå runt i den, innan den ens är påbörjad.

Med en VR-Hjälm kan du gå runt i en ännu obyggd lägenhet.

Med hjälp av VR- viritual reality kan nu lägenhetsspekulanterna iklä sig en VR-”hjälm” och med hjälp av två handkontroller, knalla runt i den obyggda lägenheten, vistas i badrummet, köket eller smyga ut på balkongen i solnedgången.
Grafiken är inte den allra bästa, men ”lägenhetsprogrammet” som är framtaget av Malmö-baserade speltillverkaren Odd Comet Games berättade att versionen vi fick prova är en förlaga av vad som komma ska. Hur programmet kommer användas i praktiken och när det blir verklighet fullt ut var i dagsläget osäkert, men att det kommer bli en hit och att andra definitivt kommer följa efter i kampen om bostadsrättsköparna det är nog väldigt säkert.
Hur hänger detta ihop med hållbarhet kan man kanske tänka? Det är ganska enkelt. Köparna får redan innan byggstart möjlighet att påverka materialval till exempel. Förutom att man som köpare också får chansen att se det man investerar i. En hållbar lösning och en vinst för alla berörda.

Mikael Jönsson VD visar hur den nya appen fungerar.

Men Lägenhetsvisning med hjälp av VR är inte det första teknikbaserade projekt HSB Landskrona satsat på. Under Öppet Hus visades också den nya appen man tagit fram upp. Den innebär att om man har ett prospekt på en lägenhet från HSB. Men vill se det hela lite mer realistiskt och 3D tar man fram sin mobiltelefon, slår igång appen och riktar mobilkameran mot bilden och vips ser du huset i 3D.
Smart, enkelt och hållbart. HSB Landskrona har verkligen tagit steget in i framtiden så nu är det bara för oss som vill bo bra att hänga med.

Röda mattan var utlagd och besökarna strömmade till i jämn takt.