IF Lejonet lägger A-laget på is

Dålig träningsnärvaro på grund av dåliga halltider, långa pendlingsavstånd och envisa skador. Så förklarar IF Lejonets styrelse att klubbens A-lag halkat allt längre ned i tabellen för ishockeyns division 3 Södra. Nu meddelas att A-lags verksamheten pausas på obestämd framtid, med hopp om att så småningom bygga ett nytt lag, av eget spelarmaterial.

I ett brev till klubbens sponsorer framhåller ordförande Mikael Brokopp samtidigt att klubbens ungdomsverksamhet är livaktig med stora grupper i de flesta årskullar. Han skriver:
”Jag och styrelsen är övertygade om att det är här vi måste lägga krutet för att i framtiden kunna mönstra ett juniorlag och ett A-lag med minst sjuttiofem procent spelare från de egna leden. Vi kommer därför att föreslå att vi pausar vår A-lagsverksamhet för att göra en satsning underifrån. Vi har saknat U15, U16 och juniorlag i många år och därför inte kunnat försörja seniorverksamheten med egna spelare, detta har tagit hårt både på ekonomin och publikintresset.”

– Vi har helt enkelt inte kapaciteten att ha ett A-lag, varken sportsligt eller ekonomiskt, säger han till Papperstidningen.
– Vi har inte kunnat producera några egna spelare eftersom våra bästa spelare går vidare till Rögle eller Helsingborg eller Malmö när de är 15-16 år. Så har det varit i 10-15 år nu. Vad vi prövar nu är att jobba på andra hållet. Vi ska lägga pengarna och kraften på att behålla juniorspelare istället för på ett A-lag i division 3 som inte har några förutsättningar.
Var det ett tungt beslut att ta?
– Mycket tungt. Officiellt så tas beslutet på årsmötet, men styrelsen är enig.
Har kommunen gett klubben för dåliga istider tycker du?
– Vad vi framför allt behöver är en isyta till. Det kan ju dröja fyra-fem år innan Serneke har byggt färdigt på Karlslund, men i den bästa av världar så har vi ett bra juniorlag då och kan skapa ett A-lag.
Mikael Brokopp poängterar att klubben inte har lidit brist på hockeytalanger genom åren.
– Om du tittar på Malmös och Rögles juniorer så har de tio spelare som är fostrade i Lejonet. Vi har ju också producerat Stanley Cup-vinnare. Talangen finns – det gäller att få ihop ekonomin också.