Isig glasspremiär – Dockside Glass har öppnat

På självaste Långfredagen öppnade äntligen Nyhamns bästa glasshak för säsongen. Dockside Glass har egentligen bara funnits i två år, men glassälskare både i stan och från orterna runt om har redan hunnit skaffa sig sitt favoritställe. Än så länge är det bara öppet på helgerna men så fort solen börjar värma håller man öppet alla veckans dagar.

Årspremiären blev en isig historia med snålblåst och snöskurar, men trots vädret var det kö utanför när ”Skipper” välkomnade årets första glassätare.
Linda och Peter Hartford som äger Dockside Glass är riktiga entreprenörer. Förutom glasscaféet driver man också ”Landskronabåten”, som dagligen, året runt erbjuder fisketurer på Öresund och vägg i vägg med Dockside har man i ett par år haft kläd- och modebutik. Från och med säsongen 2017 får kläderna nu lämna plats för det nyinrättade hamnkontoret som Peter och Linda kommer ansvarar för.
– Just nu har vi öppet på Hamnkontoret  några timmar i veckan, men i takt med att det kommer fler gästbåtar in i hamn kommer vi förlänga öppettiderna för att  kunna serva och ta hand om hamnens besökare, berättar Peter Hartford.

Hamnen central punkt
Hamnkontoret och Dockside Glass följer både sommar- och turistsäsongen medan fisket är ett heltidsarbete året runt med flera turer i stort sett varje dag.
Att det är hamnen som är den centrala punkten i makarna Hartfords verksamhet bekräftas inte minst av maskoten Skipper som bland annat står i dörren och välkomnar årets första glassätare när man öppnar Dockside glass för säsongen.
– Första tjejen i kön blev livrädd och sprang iväg när Skipper vred om handtaget på dörren, berättar Peter och ler lite skamset.
Trots iskalla vindar och tidvis snö och hagel var det många besökare som längtat efter riktigt god glass. Dockside har redan från starten haft en vision om att skapa ett glasscafé som får glassätare att åka långväga för den goda smakens skull. Bland annat har man valt att använda glass från Otto & Glassfabriken som ligger i Yngsjö.
– Ottoglassen är tillverkad av riktiga råvaror som grädde och den kommer dessutom från lokala mejerier, berättar Peter.
Inte för att det lokala direkt sätter prägel på smaken, men vetskapen i kombination med de riktiga naturliga råvarorna ger definitivt en bättre glassupplevelse.

Belgisk våffla på pinne tillsammans med kul- eller mjuk-glass och topping. Här finns mer än bara glass.

Många specialare
Glassen är såklart grundläggande på Dockside glass, men kompositionen av glassarna är nog det som satt dom på kartan. Vad sägs om varm belgisk våffla på pinne, tillsammans med kul- eller mjukglass och topping eller varför inte en Nyhamn special – mjukglass, två kulor, gräddbulle, topping och strössel i strut? Specialarna är många och anhängarna likaså.
En varm sommardag, kan köerna sträcka sig en bra bit längs kvarteret och under sommaren 2016 fick man därför införa kölappar för att väntan på det goda inte skulle bli lika lång.
– Vi skulle ju gärna ha lite bänkar tvärs över gatan längs kajkanten. Där kan ju både dom som väntar och dom som avnjuter vår glass sitta. Ja, många sätter ju sig där ändå fast direkt på kajen med dinglande ben över kanten, säger Peter.
Han berättar att man kommunicerat med ansvarig på kommunen om just detta och hoppas nu på att man tillsammans ska kunna hitta en bra lösning.
– Vi har haft en jättebra dialog med både kommunen och med vår värd Paulssons Fastigheter både när vi satte igång och längs vägen, säger Peter.

Området expanderar
Inte helt oväntat med tanke på den expansion som nu råder i området. Nybyggnationen har tagit fart ordentligt och om man får sia in i framtiden kommer ställen som Dockside glass både behövas och förgylla hamnens promenadstråk för turister och inte minst dom boende.
Dockside glass har trots ganska kort tid som glasscafe blivit en självklarhet för den som uppskattar en riktigt god glass. Med en fantastiskt duktig personal bestående av nio tjejer och en kille bjuder man dessutom på fin service i en fantastiskt mysig miljö bara några steg från kajkanten.