Korpens tipsrunda – umgänge och hjärngympa

Varje tisdag mellan den 1 april och 20 juni samt 1 augusti och 26 september anordnar Korpen tipsrunda för alla som vill vara med.

Det viktigaste för Jan Lindell är att alla känner sig välkomna.

Att det är Korpen som arrangerar den populära tipsrundan är en sanning med modifikation. När Korpen 2014 i en artikel i en annan tidning meddelade att man på grund av bristande intresse skulle lägga ner tipsrundan hörsammades budskapet av Jan Lindell som då nyligen blivit pensionär.
Jan som arbetat hela sitt liv som resande säljare såg en möjlighet att få göra något roligt för andra men också få lite utlopp för sin egen kreativitet och allmänbildning.
Sedan Jan tog över har intresset stadigt ökat och idag samlas ibland uppemot 300 personer för att svara på de kluriga tipsfrågorna och dricka kaffe tillsammans i det gamla kruthuset som ligger mitt bland kolonistugorna på Citadellet.
– För många är det lika mycket en social begivenhet som en stund av hjärngympa och frisk luft, berättar Jan.
Att han tar sitt uppdrag på fullaste allvar ser man när han visar upp dom pärmar med frågor och svar han förberett tills i år. Bra blandning, från nutidspolitik till historia, sport, mat och kända ansikten.
– Även om jag lägger ner en hel del tid på att både förbereda frågor och svar, så är det viktigaste för mig att alla känner sig välkomna och har ett par trevliga timmar tillsammans, säger Jan.

Bengt Olausson och Eva-Lena Hansson var först ut på tipsrundan när Papperstidningen hälsade på.

Och han tänker på alla. För många av deltagarna har det blivit lite av tradition att tillsammans med kompisgänget gå tipsrundan och sedan fika och prata en stund. För även om människor i alla åldrar deltar så är det också många äldre med varje gång. Det händer att någon i gänget blir sjuk och inte längre kan gå den 1,9 km långa rundan.
– Men alla ska kunna vara med så jag har alla frågorna samlade för den som vill sitta kvar i eller vid Kruthuset och svara på frågorna, säger Jan.
Att delta i tipsrundan kostar 20 kronor/gång. En extremt billig slant med tanke på att både kaffe, kaka och tipskortet ingår.
– Det blir lite pengar över som går oavkortat till Korpens verksamhet, men det bygger på att alla som hjälper till gör det ideellt och att vi får lite sponsring av kaffe och kakor ibland.
Bland de som går tipsrundan lottas det varje gång ut några som vinner varsin trisslott. Jan delar också ut lite priser ibland och det kan vara allt från en kaffebryggare till ett snyggt set med handdukar.
Jan brinner för tipsrundan och dom som deltar uppskattar hans jobb och entusiasm. På grund av det sistnämnda har han också numer ett antal medhjälpare som framförallt ställer upp under just tipsrundan.
– När det är många deltagare går det många kannor kaffe så det vill till att någon hinner brygga hela tiden, skrattar Jan.

Resultaten från tisdagens tipsrunda publiceras i Papperstidningen och här på papperstidningen.se, men resultaten kan du också hitta i pärmen på plats direkt efter rundan, på Korpens hemsida 1-2 dagar efter rundan, på Korpens facebook, på Direkten i spelbutiken och på Ica Kvantum, dagen efter.

För dig som vill delta i Korpens tipsrunda är det bara att dyka upp mellan 16.30 och 18.15.

Bilden ovan: I det gamla kruthuset mitt bland kolonierna på Citadellområdet är det start, målgång och kaffedrickning.

 

Här kommer de rätta svaren från Korpens tipsrunda på Citadellet i går kväll (18/4).
1.    1. Östersund
2.    2. Kristen helgdag
3.    X. Anita Lindman & Televinken
4.    X. Agda Rössel
5.    2. Tomelilla
6.    X. 1900-1910
7.    2. 2003
8.    2. Kap Verde
9.    X. Vad är klockan
10.    2. En typ av lerugn
11.    X. Lolland
12.    X. Kanada (tyvärr råkade detta svar bli fel i vår papperstidning)