Kreativ inlämning pågår

Ända fram till klockan 19 ikväll så finns det chans att lämna in ett verk till Landskrona konsthalls öppna salong. Nästa lördag är det premiär för Landskronabornas egna utställning.

När Papperstidningen kommer förbi konsthallen strax innan lunch under tisdagen så står det redan rader med tavlor längst väggarna – och en cykel.
– Vi har fått in ett 50-tal verk under bara en timme, säger konstintendent Birthe Wibrand som för dagen bemannar inlämningen på Konsthallen.
De finns några regler, men de är inte många: ett verk per person, skaparen måste bo i kommunen, verket får inte vara större än en meter gånger en och en halv meter.
– Hittills har vi mest fått in olja på duk och akryl på duk. Men vi hoppas att det blir lite annat än tavlor också, säger Birthe Wibrand.

Det som Maja Albertsen just lämnat in har visserligen formen av en tavla, men är också textilhantverk. I en ram sitter en vackert broderad dopklänning med 30 små fickor påsydda.
– Den heter ”30 gode ønsker”, berättar Maja Albertsen som kommer från Danmark.
– Den är ett minne från min dotters dop på Ven, alla dopgäster har fått skriva en hälsning till Madicken som finns i fickorna.
Dottern Madicken har också bidragit på ett annat sätt – tavlan är transporterad till konsthallen på hennes barnvagn. Maja Albertsen berättar att hon hållit på med textilhantverk som hobby i flera år och gått flera kurser i Danmark.

”Yarnbombing for Love” är namnet på detta verk inlämnat av Camilla Gullstrand.

Några etablerade namn syns också, som Nobelkonstnären Ullastina Larsson och fotografen Thor-Björn Johansson.
– Det är det som är så roligt, att det blir den här blandningen, säger Birthe Wibrand och sneglar på en cykel helt inklädd i stickat garn i glada färger.
– Utställningen handlar om kreativitet och att visa vad som finns i Landskrona.
Utställningen ”Landskronit” med foto av lokala fotografer blev en publiksuccé under förra året, och mycket talar för att även den öppna salongen kan bli det. Men Birthe Wibrand vill inte garantera någon upprepning nästa år.
– När vi gör planeringen för konsthallen så uppstår ibland korta luckor, och då finns det möjlighet för sånt här. ”Landskronit” är tillbaka nästa år till exempel och det blir också en utställning med ett slöjdprojekt som går i hela kommunen.

Bilden ovan: Maja Albertsen har lämnat in en dopklänning som dottern Madicken burit. På den finns 30 fickor med välgångsönskningar från dopgäster som sparas för framtiden.