Nöden på stan – verkligen ingen skitsak

Måste man så måste man – det är en erfarenhet som hela mänskligheten delar. Och ibland när man måste så befinner man sig ute på stan, särskilt så här års när vi går in i den varma delen av året och vistas allt mer utomhus. Då kan man vara hänvisad till stadens offentliga toaletter. Men var finns de och hur ser de ut? Papperstidningen har gjort skitgörat för din räkning.

Det finns det offentliga toaletter på sex platser runt om i staden: Halvmånen, Borstahusen, Lill-Olas, Karlslunds djurpark, Kasernplan och utanför Teatern. Förutom dessa finns i stadens regi fyra offentliga toaletter på Ven och en i Ålabodarnas hamn. Detta enligt en lista på Landskrona stads hemsida. Papperstidningen har kollat upp de som finns i centrala Landskrona. Alla är kollade vid lunchtid en vardag. Vintertid är det bara en del av kommunens toaletter som hålls öppna. Den 15 maj öppnas samtliga för sommarsäsongen. Förutom kommunens offentliga toaletter så har vi också besökt den vid Citadellet som sköts av Statens fastighetsverk.

Bilden ovan: Klosetten på toaletten vid Teatern är så illa sliten att fibertrådarna sticker fram ut glasfibern. Knappast hygieniskt.

Lill-OlasAntal: 3 dam/3 herr
Handikapptoa: ja
Skötbord: ja
Öppettider: 06-22

 

Kommentar: Toaletthuset vid Lill-Olas brygga är ett ganska modernt sådant. Så modernt att kommunen olyckligtvis valt en toalettmodell helt i rostfritt stål utan ring att sitta på. Hygienfaktorn kanske höjs, och det är säkert lätta att underhålla, men att sätta sig direkt på kall metall lockar knappast någon. Två av de totalt sex toaletterna är öppna innan sommarsäsongen kommer igång den 15 maj. En av de två toaletterna saknar toalettpapper, och som på de flesta andra av kommunens toaletter saknas både tvål, pappershanddukar/handtork och varmvatten. Sitta ned? Bara om man verkligen måste.
Betyg: två toarullar

 

Borstahusen CementAntal: 6 st
Handikapptoa: ja
Skötbord: ja
Öppettider: 07-22

 

Kommentar: En fristående byggnad strax bredvid Pumphuset. Handikapptoaletten samt en vanlig är öppen vintertid (ska vara två enligt hemsidan). Samma typ av rostfri inredning som på Lill-Olas. Här finns det faktiskt tvål på handikapptoaletten – å andra sidan är toalettpappret slut. Det är rimligt rent på båda toaletterna.
Betyg: tre toarullar

Djurparken KarlslundAntal: 2 st (1 enligt hemsidan)
Handikapptoa: Nej – till ytan, men utrustning saknas
Skötbord: nej
Öppettider: 06-22

 

Kommentar: Låsmekanismen på större toaletten är trasig, det går att låsa endast med stort besvär. På stora toaletten vill man inte sitta, gula fläckar talar emot det. Mindre toaletten är renare, men här saknas toalettpapper. Ingen av toaletterna har varmvatten, tvål eller pappershanddukar/handtork.
Betyg: två toarullar

CitadelletAntal: Herr och dam med vars tre bås
Handikapptoa: Ja – välutrustad sådan
Skötbord: ja
Öppettider:
?

Kommentar: Top notch – så här ska det se ut. Rent överallt, både tvål och pappershanddukar. Handikapptoaletten har både elektrisk dörröppnare, skötbord, extra klädkrokar och trygghetslarm. Det är tydligt att Statens fastighetsverk prioriterar dessa grundläggande behov högre än kommunen. Det enda man skulle kunna önska sig är varmvatten, men eftersom allt annat är bra så spelar det ingen roll.
Betyg: Fem toarullar

Halvmånen vid vattentornetAntal: 4 dam/4 herr
Handikapptoa: Ja.
Skötbord: nej
Öppettider: 06-22

Kommentar: Handikapptoaletten är stängd (!) trots att den ska vara öppen enligt hemsidan. Den enda toalett som är öppen är hyfsat ren, med vanlig ring att sitta på. En fläkt som aktiveras med belysningen hjälper sannolikt till med luktsituationen på sommaren. Här finns det faktiskt varmvatten, inte så varmt men ändå. Tvål eller pappershanddukar/handtork? Icke sa Nicke.
Betyg: tre toarullar

KasernplanAntal: 1 + 1 urinal
Handikapptoa: Nej – till ytan, men utrustning saknas
Skötbord: tveksamt.
Öppettider: 07-22

Kommentar: Åttkantigt litet kaklat hus mittemot Tyghuset. Inredningen är av den typen som sitter i hop i ett paket. Toastol, golv och väggar i glasfiber, i en panel i rostfritt sitter allt som hör ihop med handfatet. Rent är det inte, under ringen finns omisskännliga bruna streck. Det finns en tvålhållare men den är trasig. Största plusset är att det finns en fungerade handtork, och även varmvatten. Skötbordet är en sorglig syn, en liten spånplatta som är alldeles uppfrätt av fukt i kanterna. Urinal finns det också i huset – en helgjuten plasttub att kissa i, varken mer eller mindre. Doftblock saknas.
Betyg: två toarullar

Vid Teatern
Antal: 1 + 1 urinal
Handikapptoa: Nej – till ytan, men utrustning saknas
Skötbord: ja
Öppettider: 07-22

Kommentar: Fy sjuttsingen, man känner sig smutsig bara man öppnar dörren. Samma typ av åttkantiga hus som på Kasernplan, men mycket mer nedgånget. Det är en stark lukt av cigarettrök, tillsammans med en svag doft av urin. Väggarna är taggade med spritpenna och toastolen i glasfiber är så illa sliten att fibertrådarna tittar fram. Här skulle kommunen behöva göra något radikalt, kanske byta hela inredningen.
Betyg: En överkryssad toarulle

Sammanfattning
Om det tränger på och du är hyfsat nära Citadellet – gå dit. Om du är i city i samma belägenhet – undvik den vid Teatern. Fråga snällt på ett fik eller en restaurang i stället. Och vill du bli riktigt ren om händerna, ta med handsprit.

Här finns det också offentliga toaletter

  • Tycho Brahe museet (Ven)
  • Norreborg (Ven)
  • S:t Ibbs kyrka (Ven)
  • Kyrkbackens hamn (Ven)
  • Ålabodarnas hamn

Städning av kommunens toaletter

  • Kommunens offentliga toaletter städas en gång per dag då papper också fylls på. Kommunen har medvetet valt bort att ha pappershanddukar, eftersom dessa ofta felaktigt slängs i toaletten och medför stopp.