Ny kampanj på badet ska lära ut badhygien

Problem med badgäster som struntar i att duscha och badar med kalsonger under badbyxorna har fått baden i Landskrona att ta till en ny upplysningskampanj.

”Bli poolklar!” är namnet på kampanjen som hämtat inspiration från en liknande kampanj som gjorts på de kommunala baden i Göteborg, som dragits med samma problem. Med start i måndags pågår den nu under två veckor. Att det slarvas med duschandet innan bad på Karlslundsbadet har bland annat andra badgäster påpekat.
– Det är inget vi märker i vattenkvaliteten, men det är ju sådant som också vår egen personal ser ibland, och då säger de till, berättar Jörgen Pedersen, kommunens enhetschef för baden.
– Det har blivit lite vanligare nu.

Kommunens kampanj består av två delar, dels en seriestrip som visar rätta sättet att duscha innan bad, utan badkläder och med tvål och schampo. Den kommer synas på skyltar och på t-shirts som personalen bär. Andra delen är en folder på flera olika språk som delas ut på badet. Alla besökare får också ett kit med en liten tvättsvamp och en tvål, och alla barn kan få ett märke av personalen om man visat att man duschar rätt.
Ska det verkligen behövas en informationskampanj för att vuxna människor ska hålla hygienen på badhuset? Borde man inte förstå det själv?
– Det kan man ju tycka, säger Jörgen Pedersen.
– Men vi har märkt att det är ett ökande problem och därför vill vi göra något åt det. Visst säger vår personal till om de ser att någon struntar i att duscha, men de kan ju inte stå och kontrollera att folk gör rätt i duschen.
Att tvätta håret innan bad kan uppfattas som lite besvärligt, de flesta gör väl det efter?
– Det är för att vi vill hindra att alla hårprodukter, som oftast består av fett, hamnar i badvattnet. Plus att mer av löst hår hamnar i duschen istället för i badvattnet.

Något som också blivit vanligare är att killar badar med kalsonger under badbyxorna. Det bidrar till ludd och att vattnet måste kloreras hårdare.
– Jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger Jörgen Pedersen.
– Det kanske är en modesak, vi har sett att det blivit allt vanligare. Det kanske kan vara blyghetsaspekten också.

Bilden ovan: Med en seriestrip och en folder ska kommunens bad upplysa besökare om varför det är viktigt att duscha innan bad och hur det ska göras.