Påskiga tips från Carolina

Här är tips på böcker och evenemang som Carolina Thelin,  bibliotekarie och kultursamordnare i Svalövs kommun, bjuder på: 

 

Under påsklovet händer det roliga saker för små och stora. Du kan till exempel påskpyssla, se på film och klä ut dig till påskkärring för att sedan gå påskkärring på Svalövs gator. Mitt boktips för veckan har dock inte alls med påsken att göra. Det är den hyllade Vegetarianen av den sydkoreanska författaren Han Kang. En både komisk och obehaglig studie i föraktet för det avvikande. Väl bekomme!

Boktips:

Vegetarianen av Han Kang
Natur Kultur Allmänlitteratur (2017)
Översättning: Eva Johansson

Det börjar ganska galghumoristiskt med den inskränkta Herr Cheong. Han beskriver sitt äktenskap med Yeong-hye som trist men stabilt. Hennes inbundenhet och kantighet gör henne i hans ögon föga tilldragande och han skäms inför sina affärsbekanta eftersom hon vägrar bära bh. Men eftersom Yeong-hye är en trogen hustru och bra i köket rullar äktenskapet på. Ända tills Herr Cheong en natt upptäcker henne i full färd med att slänga allt kött och alla mjölkprodukter i svarta sopsäckar.

Allt ställs på ända när Yeong-hye blir vegan och alla förfasar sig – det är som om hon inte längre är människa. Och det är inte så att Yeong-hye verkar må bra av sin nya livsföring. Förutom den oförstående omgivningen brottas hon av mardrömmar om våld, kött och blod, går mer och mer in i sig själv och äter allt mindre. Hon tvångsintas på mentalsjukhus och till sist är det bara storasyster In-hye som ställer upp. Berättelsens farsartade inledning förvandlas till en obehaglig psykologisk studie i förakt för det avvikande.

I boken får tre röster med olika infallsvinklar höras: Herr Cheongs dumdryga, In-hyes empatiska och hennes mans besatta och alla kretsar kring Yeong-hye. Där en röst tar över fortsätter handlingen framåt. Det ger berättelsen ett djup och en bredd som behövs; annars skulle nog karaktärerna fastna i det stereotypa. Att läsa Vegetarianen är som att resa tillbaka till ett klichéartat svenskt 50-tal med patriarkala, trångsynta strukturer. Och för att ställa sig utanför den normen krävs det stort mod eller fullkomlig galenskap.

Han Kang är en flerfaldigt prisbelönt författare. På svenska finns också hennes roman Levande och döda (2016).


Evenemangstips:

Påsklovskul på Teckomatorps bibliotek:

Påskpyssel
På dymmelonsdagen tillverkar vi påskkort, målar ägg och skapar påskiga grejor att hänga upp i påskriset. Kom gärna utklädd till påskkärring eller påskgubbe så du är förberedd inför den långa flygresan till Blåkulla!

Arrangör: Teckomatorps bibliotek
När: Onsdag 12 april kl. 15.00-17.00
Var: Teckomatorps bibliotek
Entré: Gratis
Ingen föranmälan

Påsklovskul på Svalövs bibliotek:

Knattefilm för de yngsta med popcorn och saft
Filmen Kvastresan handlar om en snäll häxa som låter en brokig skara djur ta plats på kvasten, vilket inte uppskattas av hennes katt. När häxan hamnar i fara måste de agera tillsammans för att rädda henne ur drakens klor.

Arrangör: Svalövs bibliotek
När: Måndag 10 april kl. 11.00-ca 11.30
Var: Svalövs biblioteks vind
Entré: Gratis
Föranmälan: lin.hyttfors@svalov.se

Matinéfilm för alla skolbarnslediga barn
Filmen Storkarna levererar bebisar… eller de brukade göra det i alla fall. Nu levererar de paket åt ett globalt internetföretag. Junior som är företagets bästa stork är på väg att bli befordrad men råkar av misstag sätta igång maskinen som producerar människobarn. För att chefen inte ska upptäcka missödet ger sig Junior och hans vän Tulip, som är den enda människan på Storkberget, ut på en bebis-leverans.

Arrangör: Svalövs bibliotek
När: Tisdag 11 april kl. 11.00-ca 12.45
Var: Svalövs biblioteks vind
Entré: Gratis
Föranmälan: lin.hyttfors@svalov.se

Påskkärringar och påskpyssel
Kom och lyssna på bibliotekarie Iréne när hon berättar om påskkärringar och häxor. Sedan får alla klä ut sig och måla sig till påskkärringar och påskpyssla. Därefter är det avfärd ut på stan!

Arrangör: Svalövs bibliotek i samarbete med föreningen Marhaba
När: Torsdag 13 april. Samling 13.30 i biblioteket. Ut på stan mellan 14.30 och 15.00
Var: Svalövs bibliotek
Entré: Gratis
Ingen föranmälan