Landskrona får nät för ”sakernas internet”

Smarta apparater som med hjälp av sensorer och internet meddelar hur det står till. Det har fått namnet sakernas internet, eller ”Internet of things” på engelska, och det förutspås bli nästa stora steg i digitaliseringen av vår vardag. Nu bygger Landskrona Energi ett nät för dessa.

Än så länge länge används tekniken mest av företag och myndigheter, till exempel för att ändra texten på en trafikskylt, eller tala om att en gatlampa är trasig. Men i och med att fler och fler av apparaterna omkring oss får sensorer i sig och blir ”smarta” så ökar intresset för tekniken.

Det som Landskrona Energi nu ska bygga är ett öppet nätverk som täcker hela kommunen, inklusive Ven. Men något gratissurfande är inte aktuellt. Nätverket blir av typen LPWAN, som står för Low Power Wide Area Network. Det är radioteknik som är framtagen för att fungera för små datamängder, över stora avstånd och för sändare som drivs med batterier. Data på nätverket går till och från mobilnätet/internet och på så vis kan uppkopplade enheter nås från hela världen – i vart fall i teorin.

Och nätverket kommer vara uppe ganska snart tror Mia Wihlborg, utvecklingsansvarig för stadsnät på Landskrona Energi.

– Det kommer inte behövas mer än tre eller fyra stationer för att täcka kommunen, de har väldigt lång räckvidd, förklarar hon.

Det är kanske i första hand kommunens teknik- och serviceförvaltning som kan vara aktuell som användare av nätverket. Tekniken kan till exempel användas för att få information om trasig gatubelysning eller hur fulla sopkärl är.

– Vi har varit i kontakt, och intresse finns. Men vi har precis kommit igång med detta så några konkreta planer finns inte ännu, säger Mia Wihlborg.

För Landskrona Energi så handlar satsningen snarare om att ligga i framkant, menar hon.

– Det blir en del av vårt utbud som nätleverantör. Vi vill vara så kompletta som leverantör att det inte ska finnas några begränsningar för företag som vill etablera sig i Landskrona.

Bilden ovan: Gatubelysning som själv meddelar om den är ur funktion, det kan vara ett användningsområde för det nya trådlösa nätverk som Landskrona Energi sätter upp. Men det är ett öppet nätverk, och all utrustning som är anpassad för standarden kan använda det, såväl hos privatpersoner och företag som hos myndigheter. Foto: Mostphotos