Sofia Albertina i nya kläder drog fullt hus

Det var fullt hus, eller snarare full kyrka, när Landskronas 1700-tals kyrka Sofia Albertina återinvigdes efter den knappt ett och ett halvt år långa totalrenovering kyrkan genomgått.

Det var fullt till sista bänkplats när söndagens program började klockan 11 med en festmässa ledd av Landskrona församlings kyrkoherde Bengt Karlgren. Körmusik med barnkörerna, Vox Nova, Vokalensemblen och en brasskvartett stod på programmet. I sin predikan valde Bengt Karlgren att inleda med första strofen ur litteraturklassikern ”Gösta Berlings saga”: nämligen ”Äntligen stod prästen i predikstolen”.
Men Bengt Karlgren försäkrar efter mässan att han inte har något annat gemensamt med den skandalomsusade litterära figuren. Att få hålla gudstjänst i Sofia Albertina har dock varit efterlängtat.
– Det är ju vår huvudkyrka, med en helt annan rymd och ståtlighet än församlingshemmet där vi har varit under renoveringen.
Bengt Karlgren påpekar att kyrkan inte bara blivit vackrare, utan också en bättre arbetsplats.
– Det blir helt annorlunda för de som jobbar här. Och när det blir enklare att jobba, då blir det roligare också.
Det Bengt Karlgren pratar om är bland annat ett nytt kök i ett av tornen där det tidigare funnits ett litet kapell, en modern ljudanläggning och helrenoverade och handikappanpassade toaletter.

Vid kyrktrappan mot Jönsaplan, som under renoveringen flyttas ut för att ge plats åt även en handikappramp, står även stadsdirektören Christian Alexandersson och kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (L) som är där för att gratulera å stadens vägnar.
– Fantastiskt vacker, säger Gunlög Stenfelt om kyrkan, där bland annat all takmålning restaurerats och bladguldsdetaljer fyllts i.
– Jag ser också fram emot den öppna platsen som ska skapas här mellan kyrkan och det nya hotell, där kyrkan och samhället möts. Och att parken öppnas upp med en lekplats.

Det var många som passade på efter mässan att ta en titta på alla skrymslen och vrår som normalt inte står öppna för allmänheten. Utsikten från översta tornrummen, som luktar av gammalt trä, imponerar. Det gör även även de jättelika kyrkklockorna besökaren passerar på väg dit upp på smala trätrappor.
På balkongen sitter organisten Dag Videke framför klaviaturen och underhåller besökarna med orgelmusik. Kyrkorgeln har under första fasen av renoveringen varit inslagen i en jättestor plastsäck för att inte damma igen, därefter har den varsamt rengjorts.
– Man har tagit ut de fyra främsta raderna med kyrkbänkar. Det gör att det nu är runt fem sekunder efterklang, det gillar jag, säger han om kyrkans förändrade akustik.
Just orgeln i Sofia Albertina, som är byggd på 1950-talet och har 53 stämmor, är en av de bästa i Sydsverige enligt Dag Videke.
– Den är väldigt komplett. Ofta är en orgel antingen byggd för klangfärgerna hos tidig orgelmusik som Buxtehude eller Bach, eller för senare orgelmusik med sin klangfärg. Men den här orgeln klarar båda.

För Peter Grims, fastighetschef i Svenska kyrkan blir det en lång arbetsdag med många frågor.
– Fast det är snarare fler gratulationer än frågor, säger han, folk tycker att det har blivit jättefint.
Egentligen skulle renoveringen varit klar till Luciahelgen förra året, och slutnotan har hamnat på runt 40 miljoner kronor, istället för budgeterade 30 miljoner kronor. Något som Peter Grims verkar ta med ro.
– Man vet aldrig riktigt vad man stöter på när man renoverar så gamla byggnader, så man får räkna med överraskningar, säger han.
Överraskningarna har bland annat varit det dåliga skicket för kyrkans stora fönster med konstglas, som fått byggas upp från grunden i nygjutna ramar. Nu skyddas de också av en modern konstruktion där de sitter frikopplade från ytterglaset som består av två lager laminerat glas, dels ojämnt ”draget” glas för att få rätt gammaldags utseende, dels modernt flytglas som ökar isoleringen. I stort sett allt från golv till tak är renoverat, och det har också lagt till något som skall göra att kyrkan slipper de fuktproblem som funnits:
– Det finns nu ett avrinningssystem på taket som leder ned regnvattnet i stuprör. Sådana saknades helt tidigare, så vattnet rann längs fasaden. Det har skapat fuktproblem både på fasaden och i marken som kyrkan står på, som är gamla utfyllnadsmassor, berättar Peter Grims.
Inte minst så är det mängder med ny teknik i kyrkan. Värme- och klimatanläggning, ljudanläggning som också är utrymningslarm och modern, dimbar LED-belysning. Alltihop kontrollerbart via kyrkans egna trådlösa nätverk. De sex urverken till klockorna i tornen är nu synkade via radiolänk så att de alltid visar samma tid.
– Du kan ringa i kyrkklockorna via mobiltelefonen.
– Fast det är lösenordsskyddat så klart, lägger Peter Grims till och skrattar.