Äntligen ute på bygget

Vi har tidigare skrivit om HSB’s samarbete med LA School of sports åttondeklassare. Syftet med samarbetet är få unga att välja en inriktning av utbildning som förhoppningsvis mynnar ut i byggbranschen.

I veckan som gick var det dags för den andra träffen mellan elever och HSB. Träffen bestod av ett arbetsplatsbesök ute på Brisen, HSBs nya område i Borstahusen.
Efter en kort introduktion av Micke Iversen platschef, arbetsledare Andreas, inköpare Ronja  samt projektledare Anders från HSB fick eleverna uppdelat i två grupper gå in på bygget.
Rutinerna kring säkerheten är rigorösa och alla elever var tvungna att bära reflexväst och hjälm. Micke Iversen visade också innan promenaden ut på bygget vilka vägar alla skulle gå och berättade också att inget annat var tillåtet.

Eleverna tyckte det var spännande att få se hur ett bygge fungerade på riktigt.

Reaktionerna från eleverna varierade. Några tyckte kanske det var skönt att slippa skolbänken några timmar, medan andra lyssnade, tittade och funderade över alla funktioner som måste finnas för att ett hus ska kunna byggas.
För dagen höll man som bäst på att montera väggmoduler på det fem våningar höga flerfamiljshuset och på marklägenheterna var det fönster och tak som bokstavligen stod för dörren.
Nästa gång HSB träffar eleverna blir det i samband med att en av arkitekterna som bland annat ritat Brisen kommer på besök. Det blir ytterligare en nivå att se för eleverna av den mångsidiga byggbranschen.

 

Bilden ovan: Micke Iversen, platschef på Brisen, visade tillsammans med Anders Olsson, projektchef, HSB’s blivande bostäder i Borstahusen.