Åttor fick se skärmstjärnor i levande livet

Många i publiken har sett dem 100-tals gånger på skärmen. Under måndagen fick alla Landskronas åttondeklassare chansen att träffa dem på riktigt. Men det var inte bara på skoj när tre av de hetaste Youtubestjärnorna just nu kom till Seminarieskolans idrottshall.

– Det känns nästan inte på riktigt att jag ska träffa honom om bara en minut!
Det säger Jessica Hellman i klass 8:2 på Kunskapsskolan som tillsammans med kompisen Ajla Avdagic ställt sig längst bak i kön när publiken får ta en selfie med Youtubestjärnorna, efter showen i Semmehallen.

Jessica Hellman fick både en selfie med, och en kram av Thomas Sekelius, 19 årig Youtuber från Växjö.

”Honom” i det här fallet är Thomas Sekelius, 19-årig Youtuber från Växjö. Thomas Sekelius har drygt 300 000 följare på sin Youtube-kanal och runt 262 000 följare på Instagram. Där blir det sminktips, practical jokes och mycket annat. Men också lite allvarligare snack om hat på nätet och att vara sig själv. På QX Gaygalan i år vann han utmärkelsen ”Årets HBTQ-Youtuber”.
– Han vågar vara sig själv. Han har fått mig att också våga vara mig själv, säger Jessica Hellman.

Thomas Sekelius är inte den enda Youtubekändisen som suttit på scenen och prata om sitt Youtube-ande. Natalie Danielsson, 16 år från Trelleborg, mimar till musik på appen musica.ly, men pratar också om mobbning eftersom hon själv varit mobbad. Filip Warren Gertsson, 25 år, som bott i Gantofta men nu bor i Malmö, är en av världens bästa fotbollsfreestylers. Det är när man trixar med fotbollen. Även han har mött nätets baksidor med kränkande kommentarer.
– Men det skiter jag i. Jag får resa över hela världen, det får inte de, säger han till publikens förtjusning.

En panel med Youtubers pratade om sina erfarenheter av dåligt beteende på nätet, på bilden Thomas Sekelius och Philip Warren Gertsson, utanför bild Nathalie Danielsson . Med var också journalisten Annica Andersson som pratade källkritik på nätet. Programledaren Staffan Taylor ledde diskussionen.

Det är fackförbundet IF Metall som ordnat showen med Youtube-stjärnorna. Man kan fråga sig varför ett fackförbund för metallarbetare ordnar show för åttondeklassare?
– Vårt grundbudskap är alla människors lika värde och att det är ok att vara annorlunda, säger Anna Fernebro, ordförande för IF Metalls avdelning Nordvästra Skåne.
– Just i år har vi också fokus på källkritik på nätet.
IF Metall har haft någon form av evenemang för åttondeklassare ända sedan 2006 berättar Anna Frenebro.
– Det var som en reaktion på vad som hände då, med SD:s framväxt i Landskrona bland annat. Vi kom på att åttondeklassarna var de som skulle rösta för första gången i nästa val. Ju tidigare vi kan nå unga med budskapet om allas lika värde, desto enklare blir det i framtiden tror jag.
Anna Fernebro erkänner att hon tidigare inte känt till de Youtube-stjärnor som varit med i showen.
– Nej, vi har fått hjälp av vårt eventbolag som vet vilka som är inne just nu. Men alla tre som har varit med idag har också ett djupare budskap. Dagens förebilder finns på nätet, där unga lever mycket av sina liv idag. Ofta är vi vuxna rädda att våga oss in på nätet där unga finns. Det behöver man inte vara, jag tror att det är bra att ha lite koll på hur unga använder nätet.

Bilden ovan:Kön blev lång när det efter showen gavs möjlighet att ta en selfie med Youtube-stjärnorna.

VI FRÅGAR


Dalio Kljajic, 8:4 Kunskapsskolan
Följer du någon av Youtube-arna som är här idag?
– Jag har kollat på Thomas (Seklelius, red. anm.) bloggar.
Hur mycket kollar du själv på Youtube?
– Jag lyssnar mest på musik på Youtube.
Temat idag är källkritik och dåligt beteende på nätet. Behöver unga prata mer om det?
– Ja, det behövs. Inte för alla, men för många.


Aydel Shakir, 8B Seminarieskolan
Följer du någon av Youtube-arna som är här idag?
– Jag följer Thomas. Och Natalie på musica.ly.
Hur mycket kollar du själv på Youtube?
– Kanske en timme om dagen. Mer än på tv.
Temat idag är källkritik och dåligt beteende på nätet. Behöver unga prata mer om det?
– Det är en bra påminnelse. Många är taskiga på nätet och ger taskiga kommentarer.Ajla Avdagic och Jessica Hellman, 8:2 Kunskapsskolan

Följer du någon av Youtube-arna som är här idag?
– Ja, Thomas. Han är en stor förebild för han vågar vara sig själv. Han har fått mig (Jessica, red.anm.) att också våga vara mig själv.
Hur mycket kollar du själv på Youtube?
– Några timmar varje dag, väldigt mycket musik.
Temat idag är källkritik och dåligt beteende på nätet. Behöver unga prata mer om det?
– Absolut. Det är många som inte förstår hur allvarligt det kan vara med ord, och hur många blir ledsna men inte visar det utåt. Det är jätteviktigt att förstå att det man säger påverkar mycket.