Carolina tipsar

Carolina Thelin, kultursamordnare och bibliotekarie, Svalövs kommun, tipsar om evenemang och böcker:

 

Den här gången tipsar jag om Svalövskalaset – ett festligt arrangemang för hela familjen och Svalövsfestivalen som tar vid efter kalasets slut med artister som Delagoon, Bangs, Shy Shy Shy och Shez Ali. Arrangörerna vill “bidra med ett alternativ till det kulturutbud som idag redan finns i de skånska städerna”. Bra initiativ tycker jag! Dessutom borde alla konstintresserade ta sig till kommunhuset i Svalöv den 1 juni för då blir det avtäckning av en ny skulptur.

Mitt boktips är en berättelse om en ung zimbabwisk kvinnas öde. En engagerande, sorglig och samtidigt rolig läsning.
Boktips:
Memorys bok av Petina Gappah
Albert Bonniers förlag (2017)
Översättning: Helena Hansson

 

I den hyllade novellsamlingen En bön för Easterly skildrar den zimbabwiska författaren och advokaten Petina Gappah livet för en grupp individer under Robert Mugabes hårda regim i Zimbabwe. Med Memorys bok debuterar hon som romanförfattare. Här är det berättarjaget Memorys minnen som styr berättelsen.

“Hur börjar man om på nytt med sitt liv när man fått veta att allt man trodde man visste om sig själv var fel?”, frågar sig den dödsdömda Memory. Hon är oskyldigt dömd för mordet på Lloyd, den vite lärare som tagit hand om henne sedan hon var nio. Han som hennes föräldrar, efter en familjetragedi, sålde henne till. Men var det verkligen så? I sin usla cell tecknar Memory ner sin historia i hopp om att få sitt fall omprövat och samtidigt bringa klarhet i sina minnen.

Det är tidigt 1980-tal och landet har nyligen blivit självständigt. Memory växer upp i en av Harares kåkstäder, men hon kan inte som de andra barnen leka i de trånga gränderna. För Memory är albino: “svart men inte svart, vit men inte vit” och får av solen sprickor och blåsor på huden. Harare är planerad så att de vita inte ska få solen i ansiktet, men på folket i kåkstäderna skiner solen alltid obarmhärtigt.

När Memory skiljs från sin familj och flyttar in i Lloyds ståtliga hus får hon ett helt nytt liv, ett liv med de vitas alla privilegier. Hon tillbringar långa regniga helger i biblioteket och soliga dagar i trädkojan. Hon läser, lär sig rida och går i klosterskola för välbärgade flickor.

Men när Memory upptäcker Lloyd i sängen med den unga, lovande och svarta konstnär hon är djupt förälskad i ser hon det som ett oförlåtligt svek. På eget bevåg skaffar hon sig ett stipendium för studier utomlands. Först tio år senare återvänder hon och försonas med Lloyd. Lyckan över att vara hemma igen blir dock kortvarig. Memory upptäcks med Lloyds döda kropp och förs till häktet.

Livet i det fängelse som styrs av pennalism blir knappast enklare av att Memory skiljer sig från sina medfångar genom sin bildning, hudfärg och bakgrund. Men det finns en ljuspunkt i tillvaron: systerskapet bland medfångarna och deras galghumoristiska jargong.

Trots skildringen av ett korrumperat rättssystem i ett land präglat av orättvisor och fördomar är faktiskt Memorys bok en underhållande läsning. Och det tack vare Gappahs underfundiga ordval, lättheten i språket och den satiriska udden.

 

Evenemangstips:

Svalövskalaset
En tillställning för hela familjen med bakluckeloppis, knallar, uppvisningar från olika föreningar och företag och aktiviteter för barn, bland annat Kalasloppet – ett löplopp för barn i samarbete med Söderåsens FK. Polisen visar upp sin nya husbil och det finns möjlighet att träffa Räddningstjänsten. SBK erbjuder korvgrillning och hamburgare.

När: lördagen den 27 maj, kl. 10.00-14.00.
Var: Svalövs centrum
Arrangör: Svalövs Evenemangsförening
Entré: Gratis

Svalövsfestivalen
Svalövsfestivalen tar vid efter Svalövskalaset. En fest som hyllar bra musik, konst och kultur.

När: lördagen den 27 maj, kl. 14.00-23.00.
Var: Svalövs gymnasiums fotbollsplan
Arrangör: Kulturföreningen Sextio Grader. Sponsorer är Fridhems folkhögskola och Sparbanken Skåne
Entré: Gratis
Info: http://svalovsfestivalen.se/

Skulpturavtäckning
Välkommen till avtäckningen av Viktor Prazniks skulptur En snäckas födelse. En donation till Svalövs kommun av John-Ove Hansson

När: Torsdagen den 1 juni kl. 13.00
Var: Kommunhuset i Svalöv
Entré: Gratis