De satsar på det nära i Ask

Linda från Stockholm och Ian från Storbritannien möttes i Melbourne i Australien. Till helgen öppnar de en gårdsbutik invid hemmet i Ask.

Linda Hunter dukar upp kaffe och hembakad rabarberpaj.
– Det är rabarber från trädgården. Vi har ärvt en fantastisk trädgård. Vi kan inte ta åt oss äran för den, säger Linda Hunter.
Den som kör väg 109 från Ask mot Kågeröd, ser efter bara ett par hundra meter ett gult hus på vänster sida. Ovanför husets ytterdörr står det Hagalid. Hit flyttade Linda och Ian Hunter förra sommaren. Nu på lördag startar de Hagalid gårdsbutik på baksidan, i ett litet rött uthus.
– Om man anmäler sig eventet på Facebook, så kan man vinna en hampa med grejer från butiken, säger Linda Hunter.
De kommer att sälja hantverk från sju lokala hantverkare, till exempel helsingborgaren Sigrún Jóhannisdóttirs stickade isländska koftor, Röstångabon Anna Asplunds yogakläder,
Ask-baserade designern Catrine Poulsens färgglada barnkläder, smycken från Helsingborgsborna Mira Nilsen och Axel Carlson och deras företag Kraftstenar, men också tryck på vykort och virkat till exempel.
De kommer också sälja livsmedel från gårdar i Skåne, som varieras efter säsong. Till en början saker som purjolök, tomat, gurka, morötter, men också potatischips och lakrits.
– Senare i juli blir det bär och sylt, säger Linda Hunter.
Idén till gårdsbutik kom för några månader sedan. Hela arbetet med att starta upp den, från idé till verklighet, skriver Linda om på bloggen på gårdsbutikens hemsida. Den har Ian tagit fram i webbyrån Tringa Studio som han jobbar hemifrån med.
Exempel på ord som ska känneteckna gårdsbutiken är mötesplats, gemenskap, närproducerat, kreativitet, ekologiskt och etiskt försvarbart, berättar hon.
Vad hoppas du att den är om ett år?
– Jag skulle vilja att det var en plats som människor tycker om att komma till, att butiken går bra och att jag kan ha en inkomst från den.
Gårdsbutiken är inte enbart fysisk, det går från och med öppningsdagen även att handla på deras webbshop.

Ian och Linda Hunter tillsammans med dottern Vida.

Hagalids gårdsbutik i Ask
Invigning lördagen den 3 juni klockan 10-17. Livemusik startar klockan 12.
Därefter öppet fredagar och lördagar klockan 10-17.
Finns också som webbshop.
Mer info: www.hagalidgardsbutik.se. Finns också på Instagram och Facebook.