Ekelund satsar på att komma till riksdagen

Torbjörn Ekelund (L) är inte bara ett av Svalövs tre kommunalråd. Han är också ersättare i Sveriges riksdag. Men till valet 2018 går han in med ambitionen att bli ordinarie ledamot, alltså riksdagsman.

– Jag måste testa. Annars kommer jag att ångra mig, säger Torbjörn Ekelund.
”Jag vet att det blir mycket svårt att komma dit och att det finns kandidater med mycket större erfarenhet och som är superduktiga. Men jag kommer å andra sidan inte att skämmas ett dugg för att förlora till någon av dessa kandidater. Om jag avstår att kandidera nu, så blir det aldrig av. När jag dör vet jag att jag aldrig kommer att ångra något jag gjort”, skriver han på sin facebooksida.
Han har haft uppdrag i Svalövs kommunstyrelse i tolv år, varav åtta år som utskotts- eller nämndsordförande och fyra år som kommunalråd. Dessutom har han åtta års erfarenhet av regionpolitik, varav fyra år som ordinarie ledamot i regionfullmäktige. Han lyfter också fram erfarenhet av arbete i bolagsstyrelse i ett aktiebolag med över en miljard i omsättning.
– Skulle jag få chansen att komma till Stockholm, så är det ingen gröngöling som de skickar. Kanske är det därför jag känner att jag kan ta steget, säger Torbjörn Ekelund.
För att ha en chans att få en plats i riksdagen krävs förmodligen en förstaplats på partiets listor i valkretsen Skåne län västra. I augusti har Liberalerna provval och i november spikas listorna till riksdagen.
Tidigare har Torkild Strandberg (L), Landskronas starke man, legat på förstaplatsen, men tackat nej till riksdagsplatsen ett par gånger. Han ersattes efter valet 2014 av Tina Acketoft.
– Skulle det vara så att jag förlorar mot Tina, så finns det ingen som jag hellre förlorar till än Tina, säger Torbjörn Ekelund.
Att Torbjörn Ekelund satsar på en riksdagskanidatur betyder inte att han lämnar kommunpolitiken, menar han. Skulle han komma in i riksdagen, så får en mandatperiod av fyra år vara nog, och en återkomst inom kommunpolitiken trolig.
– Jag älskar det jag gör i kommunen också. De som hört mig tala om skolan, vet att jag har ett visst engagemang.