Elever får prova på truppgymnastik

I torsdags fick elever på Heleneborgsskolan chansen att hjula, hoppa trampett och göra andra saker som har med truppgymnastik att göra. Det är Röstångagymnasterna som visar upp sin sport för eleverna i kommunen. Senare i maj väntar Parkskolan i Teckomatorp.

– Försök inte krama oss, utan håll armarna framför dig, säger Kristoffer Dehlin Nilsson, tränare i Röstångagymnasterna.
En efter en springer eleverna från Heleneborgsskolan fram emot honom och Saga Malm där de står på var sin sida om trampetten. Hon är själv gymnast och tränare, som fått ledigt från skolan för att visa sina klasskamrater i årskurs 6 hur truppgymnastik går till.
– Det är helt ok. Det är kul, säger hon.
Röstångagymnasterna har tidigare varit och haft prova-på-dag för årskurs 8 på Linåkerskolan. Den 22 maj kommer de till Parkskolan i Teckomatorp. Nästa termin är tanken att beta av kommunens övriga skolor.
En bit bort, invid airtracken, som kan beskrivas som en lång studsmatta, står tränaren Jimmy Hansson framför en annan grupp elever.
– Hur gör man en volt? Kan någon beskriva det? säger han.
Under dagen får eleverna bland annat prova på att slå kullerbytta, hjula, att stå på händer och göra frivolt.
– Min tanke och vision är att ge dem en inblick i vad truppgymnastik innebär, hur duktig man kan bli. Och att visa upp att Svalövs kommun har truppgymnastik, säger Jimmy Hansson.
– Från skolans sida så tycker jag det är viktigt att visa bredden av idrottsämnet, att det inte bara är bollspel som det var tidigare, säger idrottslärare Lotta Andreasson.
– Det ger möjlighet att se de som blommar ut, som kanske annars inte tar så mycket plats på idrottslektionen, säger hon.
Fatma Hussein har tidigare tränat gymnastik.
– Det är faktiskt jättekul, säger hon om dagens övningar.
Vad är roligast?
– Att hoppa, göra volter och testa nya grejer, säger hon.

Bildtext, stora bilden:

Det är första gången som Ville Magnusson testar gymnastik. Här får han hjälp av tränarna Jimmy Hansson och Wilma Kristensson.

Jimmy Hansson, tränare Röstångagymnasterna.