…en kväll i syrenernas tid och gullregnets månad…

Carolina Thelin, bibliotekarie och kultursamordnare, Svalövs kommun, tipsar om böcker och saker att göra:

Är det som vackrast nu när kvällarna är så ljusa och alla knoppar brister? Eller är maj bara en månad av pollenelände och vårångest? I varje fall är det en månad oftast full av aktiviteter. Du kan till exempel gå på växt- och prylloppis i Röstånga, fira Svalövs kulturskola som fyller 40 år och prata böcker med 1800-talstema på Svalövs bibliotek. Själv boktipsar jag om Så här upphör världen av den finlandssvenske författaren Philip Teir. En berättelse om klimatkris, äktenskapskris och världens undergång. Håll till godo!

 

Boktips:

 

Så här upphör världen av Philip Teir
Natur & Kultur (2017)

En familj från Helsingfors tillbringar hela sommaren i släktstugan vid havet i Österbotten. En till synes lyckad kärnfamilj men – det finns naturligtvis sprickor i fasaden.

Semesteridyllen rubbas ytterligare när föräldrarna Julia och Erik blir inbjudna på midsommarfest till Julias barndomsvän Marika, hennes man Chris och deras sällskap. Det visar sig att de ingår i Aniara-rörelsen – inspirerade av Harry Martinsons dystopiska diktverk – där Chris på karismatiska ledares vis propagerar för att leva primitivt i sanning med naturen. Allt är redan försent, menar han, mänskligheten har genom år av miljöförstöring berett vägen för sin egen undergång.

Julia anar dock ganska snart att Chris civilisationskritiska ideér är av av den hemsnickrade, sektartade sorten och verkar mest handla om fri kärlek och droger. Och när Marika senare öppnar sig för Julia genom att berätta att allt inte står rätt till rasar trossatserna samman.

Vi får bekanta oss med några fler, bland annat Eriks strulige bror Anders som finner sin själsfrände i den skygga grannkvinnan Kati och Julias dominerande mor. Teir tecknar sina romanfigurer med skicklig hand allt medan händelseförloppet skruvas upp. Det är dock Teirs förmåga att sätta sig in i barnens tankar och känslor som gör berättelsen riktigt läsvärd. Den 10-årige Antons känsliga sinne och funderingar kring vuxenlivets obegripligheter och Alice osäkra men upproriska tonårsjag är vackert skildrade. Liksom den försiktiga förälskelsen mellan Alice och den jämnårige Leo. Det är barnen som gör att jag inte släpper min tro på mänskligheten, klimatkatastrofer till trots.

 

Evenemangstips:

Växt- och prylloppis
Kom och byt, köp, sälj eller skänk bort perenner, örter, plantor, trädgårdsredskap,
krukor, trädgårdsdekorationer, loppisprylar och annat nyttigt och/eller roligt!
Kommer du med egna plantor eller loppisprylar: tänk på hur du vill arrangera det med eget bord, lådor, korgar eller dylikt. Ta med fikakorg och njut av den i den vackra skolträdgården. Trädgårdsmästaren Jan Nihlsson finns på plats och visar och berättar. Gör samtidigt ett besök på gamla skolans museum och dess fina samlingar. Passa på att göra reklam för din trädgårdsförening eller för dig och din verksamhet inom trädgård!

Arrangör: Röstånga Turist- och hembygdsförening
i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan
När: lördag 13 maj kl. 10.00-12.00
Var: Gamla skolan i Röstånga
Entré: Gratis
Kontakt: 076-76 51 535, katti1503@gmail.com eller 070-597 49 05, chatarina62@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Jubileumsshow med Svalövs kulturskola
Svalövs kulturskola fyller 40 år så kom dit och fira!

Arrangör: Svalövs kulturskola
När: Lördag 13 maj kl. 15.00
Var: Heleneborgshallen, Svalöv
Entré: 50 kr. för vuxna. Barn och skolungdom gratis. Biljetter finns bland annat att köpa i biblioteken i Svalövs kommun
Kontakt: 0418-47 51 44, siri.sjogren@svalov.se

 

Bokcafé – tema 1800-talet
Gillar du böcker och fika så är ett bokcafé rätt plats för dig! Här pratas det böcker som man läst, vill läsa, böcker man älskar, böcker man avskyr… Till varje bokcafé planeras ett tema att associera fritt kring. Den här gången är det dags för det litterära 1800-talet:
franska realister, ryska tegelstenar, gotisk skräck, blommig sirlighet och modernt genombrott. Vad lever kvar från det långa 1800-talet?

Arrangör: Svalövs bibliotek
När: Fredag 19 maj kl. 10.00
Var: Svalövs bibliotek
Entré: Gratis