Evangelium kring livets vatten på Folkets hus

Det är nästan en andäktig stämning som råder i Folkets hus lilla festsal på Eriksgatan. Ett 70-tal herrar och damer, mest herrar, har bänkat sig. Framför var och en står sex kupiga glas med de dyra dropparna.

Det handlar om whisky, drycken som fått sitt namn från Iriskans ord för ”liv” och ”vatten” – alltså ”livets vatten”. Föreningen Worldwhisky.se har arrangerat kvällens provning, en förening där Anders Lindell, ägare till Maddes på Rådhustorget, är en drivande kraft. Den relativt unga föreningen har cirka 160 medlemmar över hela landet berättar han, och är med i Svenska whiskyförbundet.
– Vår profil är att vi har provningar med hela hus, vi blandar inte tillverkare under en provning. Ikväll är det Highland Park från Orkneyöarna.
Även den som, i likhet med Papperstidningens reporter, vet mycket lite om whisky har kanske ändå hört talas om begreppet ”single malt”. Det betyder att whiskyn är gjord på enbart korn och att den bara kommer från ett destilleri. De sex sorterna som står på bordet är ”single malt”, men de är också ”single cask”. Det betyder att innehållet i flaskorna kommer från ett enda lagringsfat. Det betyder få flaskor av varje ny sort, och därför mer exklusiva.
– För fem av de här sorterna har det bara gjorts 280 flaskor, berättar Anders Lindell.

Berit Larsson har rest ända från Lysekil för att vara med på provsmakningen.

Whiskyintresse ses kanske i första hand som en manlig företeelse, men föreningen har ett drygt 10-tal kvinnliga medlemmar berättar Anders Lindell. En blick över lokalen bekräftar den bilden, där syns mest män.
Berit Larsson är ett undantag. Hon har rest hela vägen från Lysekil för att vara med på kvällens provning. Hon är ordförande i en whiskyklubb där, helkvinnliga klubben ”Midgirls whiskyklubb”.
– Det fanns två whiskyklubbar i Lysekil, men kvinnor fick inte vara med så vi startade en egen, säger hon och skrattar.
Det egna whiskyintresset började lite trevande berättar hon.
– Först tyckte jag det var äckligt, när jag bara smakat Bell´s och liknande sorter. Men så var jag med på en provsmakning och förstod att whisky kan smaka helt annorlunda.
Det har blivit många provsmakningar sedan dess, Berit Larsson är sedan ett år utbildad provsmakningsledare, en utbildning hon gick på hos Spirit of Hven Backafallsbyn.

På kvällens program står inte bara smakupplevelser. Martin Markvardsen från tillverkaren Highland Park är där för att prata whisky i allmänhet och företagets sex sorter som står på borden i synnerhet. ”Senior Brand Ambassador” är titeln som står på danskfödde Martin Markvardsens visitkort, i praktiken betyder det att han reser världen runt och representerar sitt whiskymärke.

Martin Markvardsen är ”Senior Brand Ambassador” för Highland Park. Det betyder att han reser världen över och pratar whisky.

– Det är alltid lite speciellt att komma till Sverige och prata, säger han.
– Det finns inget land där publiken är så påläst och så intresserade. Faktiskt så har jag kollegor som inte vill åka till Sverige eftersom de är rädda att få frågor de inte kan svara på.
Martin Markvardsen är baserad i Köpenhamn, men en eller två gånger per månad så är han i Kirkwall, största samhället på Orkneyöarna som har runt 21 000 invånare totalt. Där jobbar han också med att ta fram nya sorter för destilleriet Highland Park, som är Skottlands nordligaste. Långt bort för en dansk.
– Det var inte så mycket smaken av whisky som det var passionen för Skottland, förklarar han sitt yrkesval.
– Och har du ett intresse för Skottland så måste du ha ett intresse för whisky. Jag fick jobb på ett whiskydestilleri och blev förälskad i hantverket och passionen för drycken.
Även om det kanske först och främst är Skottland och Irland som förknippas med whisky så finns det flera tillverkare i Sverige. På Ven finns Spirit of Hven som vunnit flera internationella priser.
– De svenska märkena har potential, säger Martin Markvardsen.
– Spirit of Hven och destilleriet Smögen är bra på gång, de är mycket välorganiserade. Norrländska Box kommer att hamna i världstoppen så småningom. Ledande i Sverige har Mackmyra varit, de har haft en svag period, men det är de som dragit igång utvecklingen.
Vi kommer in på den manliga dominansen inom whiskyvärlden. Där håller saker på att hända menar Martin Markvardsen.
– Det blir fler och fler kvinnoklubbar. Här i Sverige har ni världens största, ”Whisky Lassies” i Linköping. Det har varit mansdominerat även i produktionen, men även där kommer in fler kvinnor. Vi har till exempel Sarah Burgess som är vår ”whisky maker” hos Macallan. Kvinnor lär sig ofta använda näsan på ett annat sätt än män, eftersom de växer upp med parfymer.

Sex sorter av märket Highland Park utgjorde kvällens provsmakningsmeny. Alla av typen ”Single cask” vilket betyder att whiskyn kommer från ett enda fat.