Fina fordon från förr fyller lunden

På söndag är det veteranfordonsträff i Kågeröd. Ett femtiotal pärlor, fulltankade med nostalgi, rullar då in till Kågerödslund. Olle Björsing deltar med tre av sina åtta motorcyklar.

– Det här är den äldsta. Den köpte jag 1998 tror jag. Den har jag kört många rallyn med, säger Olle Björsing och pekar på en hojarna framför oss.
Det är en av det belgiska märket FN (Fabrique National de Herstal) från år 1926, 350 kubik med en cylinder. Strax bredvid står ett par AJS (A.J. Stevens & Co.), en från 1929 och en från 1953, invid samlingens nyaste: en Honda CG 125 från 1986, som bara gått 154 mil. Olle Björsing köpte sin första motorcykel år 1992.
– Det är ju nostalgi och att stå här själv och mecka. Sedan träffar man på likasinnade i hela Europa, säger han.
Han har flera gånger tävlat för svenska nationslaget på den internationella tävlingen International Windmill Rally. Vid ett sådant rally handlar det om att köra en sträcka och hela tiden hålla antingen 25 eller 36 kilometer i timmen utan hastighetsmätare.
– Att köra i 36 är ingen konst om man inte måste stanna vid stopp eller annat som klyddar, säger Olle Björsing.
En minut fel tid ger en prick i protokollet.
Har du något trix?
– Jag kör i regel i tvåans växel och sedan hör jag varvet och kan titta lite på klockan. Det är känslan. Man lär sig lite knep.

Olle Björsing med en av de motorcyklar han ska visa upp på veteranfordonsträffen på Kågerödslund på söndag.

I sommar väntar rallyt Skåne rundt och kanske också ett så kallat flattanksrally i Örkelljunga. År 2018 är det dags för Windmill igen, denna gång i Tyskland.
Olle Björsing är också med i Kågeröds brandmäns kamratförening som för första gången arrangerar veteranfordonsträffen på söndag.
– Tanken var att fordonen skulle ha en anknytning till Kågeröd, men vi har fått sträcka oss lite längre, säger han.
Bland annat kommer en bil som tillverkats på Thulinverken i Landskrona och en brandbil från Marieholm.
– Här finns rätt mycket gammalt i Svalövs kommun. Det är roligt att samla det och visa upp, säger Olle Björsing som hoppas på fint väder.

Reservdelsväskan måste med.

Veteranfordonsträff på Kågerödslund
Söndagen den 21 maj klockan 11-16.
Gratis för både besökare och utställare. Även drop-in.
Det blir också gymnastikuppvisning, tipsrunda, tombola, servering och möjlighet att en runda med Kågeröds gamla brandbil och se dess nyrenoverade brandspruta ”in action”.
Arrangör: Kågeröds brandmäns kamratförening 

Huvudsponsor: Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta och Sparbanken Skåne AB.