Fotografroll i fokus när Fridhems fotoelever ställer ut

Det är resultatet av två månaders arbete som nu visas på väggarna i den tomma butikslokalen på Nygatan i Landskrona. Elever från Fridhems fotolinje visar upp sina bilder i fotoutställningen ”Kom nära, kom närmre”.

Titeln för utställningen som visar bilder av 15 elever på Fridhems folkhögskola i Svalöv är väl vald. Fotoläraren Tobias Hultén berättar att eleverna fritt valt tema för sitt fotoprojekt under vårterminen. Därför är det också helt olika motiv, uttryck och tekniker som syns på väggarna. Men för flera av eleverna har projektet inneburit nya erfarenheter av att behöva förhålla sig till de som blivit fotograferade.

Hanna Törnquist är en av dem. Hon har fotograferat sin tre år yngre, 18-årige bror i olika sammanhang.
– Min bror genomgår en könskorrigering. Men det är inte det som det handlar om. Jag vill visa det vardagliga livet för en tonåring, det som finns samtidigt. Vi står varandra nära, och från början trodde jag att det skulle handla mycket om hans könskorrigering, men det blev något annat.
Att fotografera en familjemedlem har varit annorlunda menar hon.
– Det är klart att det är speciellt att jobba med någon som står en så nära – men utvecklande också.

Även Gabriella Fredriksson har använt sig av personer i sin närhet i sitt projekt, ett några år yngre kompisgäng på tre personer där hon sedan tidigare är bekant med en av dem.
– Jag har sett dem i sociala media och varit fascinerad över hur tighta de är. Projektet är en hyllning till det, och kanske lite att jag själv velat vara en del av det gänget.
Den balansgången mellan att både vara en betraktare och en del av gruppen har varit svår.
– Jättesvår. Jag har ju inte känt de andra två tidigare. Ibland har jag fått lägga ned kameran och ta en paus.
Bilderna är inte tekniskt perfekta och har lite fotodagbokskänsla.
– Jag har velat att det ska se ut som något som de skulle kunnat göra själva, säger Gabriella Fredriksson.

Idag fredag 5 maj är de vernissage för utställningen på Stora Nygatan 12, mellan klockan 17-20
Det är också öppet:
6 maj, kl. 11-15
9 maj, kl 15-19
10 maj, kl 15-19

Bilden ovan: Fotoeleven Emilia Claesson har utgått från begreppet ”stark” och vad en stark människa är när hon tagit porträttbilder på kvinnliga kompisar. ”Kvinnor porträtteras ofta på ett visst sätt, leende eller lite underifrån, även när det är någon i chefsroll. Jag har försökt att ta så neutrala porträtt som möjligt. Man har ett stort ansvar när man väljer hur man tar ett porträtt, det är något varje fotograf måste fundera över”, säger hon.

Gabriella Fredrikssons bilder av ett kompisgäng har hon bland annat gjort papperskopior på och samlat i ett enkelt fotoalbum. ” Jag har velat att det ska se ut som något som de skulle kunnat göra själva”, berättar hon om sina bilder.