Gamla mönster i ny tappning

”Väva spis” heter en ny utställning som just nu visas hos Hemslöjden. Där möts gammalt och nytt när en av Sveriges mest aktuella formgivare och inredningsbloggare har blivit inspirerad av allmogetextilier.

Formgivaren och inredningsbloggaren Elisabeth Dunker har en blåmönstrad tröja på sig, med något som ser ut som en svan, när det är pressvisning i Hemslöjdens lokaler i gamla stationen. Den har hon formgett själv – med inspiration från allmogemönster i Hemslöjdens samlingar.
För det är just det som samarbetsprojektet och utställningen ”Väva spis” gått ut på, att gamla mönster får nytt liv i moderna hantverksprodukter.
– På webbsidan digitaltmuseum.se finns det massor med bilder på fantastiska textiler bland annat från våra samlingar. Vi tänkte att det måste marknadsföras på något sätt, men vi vet om att vi själva inte är så bra på att nå den yngre publiken, berättar slöjdkonsulenten Åsa Stentoft om bakgrunden till utställningen.

Lösningen blev att ta kontakt med någon som både är intresserad av form, och har en stor egen publik: formgivaren och inredningsbloggaren Elisabeth Dunker. Hon är en av de som står bakom populära bloggen och inredningsbutiken Fine Little Day.
– Jag tyckte det var intressant från början, lite som en skattkista. Jag gillar estetiken i de gamla textilerna, säger Elisabeth Dunker.
Det blev en mängd blogginlägg och ett urval med Elisabeth Dunkers mönsterfavoriter. Samarbetet med Hemslöjden fördjupades när hon själv fick formge nya produkter med inspiration av det gamla.
– Jag har gjort mina skisser utifrån samlingarna. Sedan är det lokala slöjdare som har vävt, bara kvinnor. Mötena med slöjdarna var mycket intressanta, säger Elisabeth Dunker.

En del av produkterna som nu visas på Hemslöjden är helt färdiga, som tröjorna med inspiration av broderi och flamskvävnad, och en matta med en stiliserad spis. Men det finns också det som lämnar en del till den egna fantasin.
– Detta är kuddfodral, mönstret kan man fylla i själv med broderi, berättar Kristin Nielsen som är ordförande i Skånes hemslöjdsförbund, och visar tyg med blå-vit, växtinspirerad grafik.
Den som vill se alla produkter från samarbetet ska bege sig till Hemslöjden innan den 26 augusti. Då går utställningen vidare till Fine Little Days lokaler i Lindome.

Idag, lördag den 20 maj, är det vernissage för utställningen med start klockan 11. Elisabeth Dunker medverkar.

Bilden ovan: Hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft med en av tröjorna som formgivits i projeketet. Eftersom den är handbroderad går den inte köpa färdig – däremot som broderisats så man kan göra det själv.