Heta Landskrona-grillare vidare till grill-VM

Grillarna gick heta för Landskrona-krögaren Ulf Nietosvuori och hans lag i SM i grill och BBQ på Liseberg förra helgen. Så heta att det nu blir en plats på grill-VM på Irland i oktober.

– Vi gjorde vår egen grej, grillning kombinerat med fine dining.
Så förklarar Ulf Nietosvuori framgångarna i Göteborg, där hans lag placerade sig på en total fjärde plats bland 24 lag.
Han och lagkamraterna Kim Öhman, John Englund och Robert Gunnarsson grillade under de två dagarna sex olika rätter, alla lag fick samma råvaror att utgå ifrån. Några gånger vågade laget sig på en chansning.
– När vi skulle grilla högrev så var det många lag som grillade hela natten. Men vi körde ”dirty flank”, när man lägger köttet direkt på kolen. Några av domarna tyckte att så kan man inte göra, andra gillade det mycket.
Chansningar eller inte, med en total fjärdeplacering så blir laget ett av de svenska lag som åker till Irland i oktober. Återstår en del att ordna dock.

När det var dags att grilla bogfläsk valde laget att tärna det och grilla i egenkomponerad blandning av råsocker och olika BBQ-kryddor. Fläsksvålen torkades och friterades. Till det pumpa och morot. Foto: Privat

– Vi måste ordna sponsorer. Svenska grillförbundet står för anmälningsavgiften, men resten får man betala själv, säger Ulf Nietosvuori, som beräknar att det kostar runt 100 000 kronor med resa och transport av utrustning.
På frågan om vad han själv gärna lägger på grillen tvekar inte Ulf Nietosvuori.
– Pluma. Det är en bit längst fram på kotlettraden mot karéen. Helst från Iberico-gris som käkar ekollon hela dagarna. Eller ribs från Iberico-gris.

Bilden ovan: Hela laget uppställda på Grill-SM på Liseberg förra helgen. Från vänster John Englund, Robert Gunnarsson, Kim Öhman och Ulf Nietosvouri. Foto: Privat

Detta grillades på grill och BBQ-SM

  • Hel kyckling med kvisttomat
  • Lax
  • Valfritt vegetariskt
  • Kamben med majs
  • Högrev
  • Bogfläsk