Hundraåringen som är ute och cyklar

”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” heter en populär bok som blivit film med Robert Gustafsson i huvudrollen. Reinhold Pettersson, 100 år, bor på Åsgården i Kågeröd. Han tar sig gärna en tur på äldreboendets nya cykel, men kommer alltid tillbaka.

– Det är inte många hundraåringar ni har här, säger Reinhold Pettersson till undersköterskan Ida Nilsson.
När han föddes den 10 februari 1917 pågick fortfarande det första världskriget. Under det andra världskriget, år 1943, byggde han huset i Kågeröd. För ett par år sedan var han tvungen att flytta in på Åsgården. Nu är han en av de första av 38 boende som testat äldreboendets nya elcykel.
Om sin första tur säger han:
– Det var kallt.
– Det blåste rätt bra, fyller Ida Nilsson i.
Tanken var att han och Ida Nilsson skulle cykla en runda för att se på hans gamla hus på andra sidan järnvägen i byn, men batteriet dog. Nu är det dock fritt fram igen.

Reinhold Pettersson och Ida Nilsson.

Även Solgården i Svalöv och Ängslyckan i Teckomatorp har fått varsin cykel, för att personalen ska kunna ta cykelturer med de boende. Brukaren, som sitter till höger i ekipaget, kan välja om hen vill trampa eller inte.
– Det är poppis. De står i kö för att få komma ut och cykla, säger Ida Nilsson.
Cykeln på Åsgården har i skrivande stund använts till tre turer. Gunnel Johansson hängde med på en.
– Det var jättetrevligt, mycket, mycket fint säger hon.
Hon har som ung varit och dansat på Kågerlödslund och kommer från Kävlinge. Med hjälp av cykeln får hon chans att utforska byn än mer.
Cykeln, som räknas som ett fordon, får inte köras på trottoar utan måste köras på väg eller på cykelbana. Cykeln kan komma upp i cirka 28 kilometer i timmen, berättar Ida Nilsson.
– 25 har vi varit uppe i. En av de boende, som är 98 år, tyckte att det gick sakta, säger Ida Nilsson och skrattar.
– Det är friskvård både för personalen och de som bor här, säger Susanne Bodén, enhetschef.

Bildtext, stora bilden:
Åsgårdens nya cykel som personalen kan använda med de boende för att öka deras livskvalité och deras vyer. Hundraårige Reinhold Pettersson är en av de som testat. Här tillsammans med undersköterskan Ida Nilsson. Foto: Privat