Ingen regnbågsflagga trots beslutad flaggpolicy

Svalöv ska flagga på den internationella HBTQ-dagen, det har fullmäktige bestämt. Men den 17 maj gapade flaggstängerna tomma i centrum. Tragikomiskt tycker SD och dåligt tycker Fi.

Svalövs kommunfullmäktige har nyligen antagit en flaggpolicy som började gälla den 1 maj. Den innebär bland annat att kommunen ska flagga på fyra av de fem nationella minoriteternas dagar: Samernas nationaldag, Sverigefinnarnas dag, Romernas dag, och Tornedalingarnas dag. Men också på den internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi den 17 maj.
Men när den inföll i onsdags förra veckan så vajade inte regnbågsfärgerna i Svalövs centrum.
Att kommunen missade första tillfället att flagga är tragikomiskt, menar Teddy Nilsson (SD), oppositionsråd i Svalövs kommun.
– Det är ett politiskt spel för galleriet. Det är mer för att visa att man har ett dokument än för att utföra handlingen. Det bevisades av att flaggstängerna var tomma den 17 maj, säger Teddy Nilsson.
När flaggpolicyn togs i kommunfullmäktige ville SD återremittera förslaget.
De kritiserade flaggpolicyn för att man i den särskiljde ett par seperata dagar, när det finns fler, menar SD.
– Antingen skulle man ta med fler eller avböja dem, säger Teddy Nilsson.
Daniel Henriksson, informationsansvarig på Svalövs kommun, berättar att flaggorna beställdes vecka 19. Det brukar ta cirka en vecka att få flaggorna, så de borde under innevarande vecka, skriver han.
– Vill man ha en regnbågsflagga, så kan man ha det inom fyra dagar. Det är inte svårt att få tag i, säger Teddy Nilsson (SD).
Det hade gått att lösa, menar Linn Alenius Wallin (Fi).
– Eftersom det är en så viktig fråga, så hade det varit bra om man till exempel lånat en flagga om man inte redan hade en, säger hon.
Fi har tidigare motionerat om att kommunen ska flagga på HBTQ-dagen. Att det kom med i flaggpolicyn är något positivt, tycker hon, men hon tycker det är tråkigt att flaggstängerna gapade tomma i onsdags.
– Det är viktigt att regnbågsflaggan hissas, dels att det gör synligt att vi har HBTQ-personer i Svalöv och att Svalöv är glada och stolta att man har en mångfaldig befolkning. Att det är något fint att lyfta fram. När flaggan syns, så blir det anledning att prata om det, säger Linn Alenius Wallin.

Foto: Ingen regnbågsflagga så långt ögat kunde se på HBTQ-dagen den 17 maj. Detta trots att Svalövs kommun enligt sin egen flaggpolicy ska flagga just då.