Kött på Nya Zeeland blev till bröd i Billeberga

Andrew Everton skulle egentligen jobbat på slakteri i hemlandet Nya Zeeland. Men kärleken i form av Maria från Billeberga kom emellan och nu är de inne på sitt sjunde år som byns bagare.

En doft av bröd hänger i luften.
– Jag märker den inte längre. Jag har blivit van. Men den lockar kunder, föräldrar som lämnar sina barn på dagiset här borta, säger Andrew Everton, som driver Billeberga Stenugnsbageri tillsammans med sin fru Maria.
Det är tisdag och kanelbullebaket är i full gång.
– De är till kosläppet i Svalöv. Det är 1500 kanelsnäckor, säger Andrew Everton.
– Nu ska de långjäsa och in i ugnen på torsdag morgon klockan fem.
Om det inte kärleken kommit emellan så skulle Andrew förmodligen förmodligen jobba kvar på andra sidan jorden på Nya Zeeland, i familjeföretaget, ett slakteri, tillsammans med sina två bröder.
Andrew och Maria träffades för tolv år sedan i staden Lincoln, där Maria pluggade en ekonomiutbildning. Lincoln ligger drygt tre timmars biltur norr om London.
Ett par år bodde de i Nya Zeeland, men sedan ville Maria förverkliga en tanke som växt, eller jäst till sig: att driva ett bageri.
– Jag har hela tiden haft bageri i huvudet. Jag har alltid tyckt det varit roligt att baka, säger Maria Everton.
Som liten stod hon ofta på torget i Landskrona och sålde kakor som hon bakat med sin mor, som bodde i staden. Sagt och gjort, hon ringde hem till Sverige och Gun och Christer Hedin som drev stenugnsbageriet i hennes hemby, Billeberga, på den tiden.
– Men då måste ni komma hem, sa Christer, säger Maria Everton.
Vilket de gjorde. Första tiden i Sverige kombinerade Andrew svenskstudier med jobb på en gård och med att lära upp sig i bageriet hos Christer. Maria utbildade sig till bagare och konditor.
Andrew gäspar. Han gick upp klockan fyra och var först av de tre som jobbar här. Då satte han igång stenugnen, som får vara på i två timmar på morgonen. Sedan går den att baka i hela dagen.
– Det är hjärtat i bageriet, säger Maria Everton.
Den är från 1930-talet.
– Den har nog alltid varit varm sedan den startade. Den är tre gånger så tjock som moderna stenugnar och håller värmen längre, säger Andrew Everton.

Maria och Andrew är inne på sjunde året som bagare i Billeberga.

Maria och Andrew Everton är inne på sjunde året som bagare i Billeberga.
– Det har gått bra och vi har vuxit, dubblat vår omsättning, säger Andrew Everton.
Bröd kan tyckas vara en lång väg från köttproduktion?
– Det låter kanske som att det är långt ifrån varandra, kött och bröd. Men det har flera likheter, säger Andrew Everton och tänker på att både kött och bröd är färskvara, den dagliga produktionen och leveranserna.
Det som de säljer mest är frukostbullar, vetebröd och släta bullar. Största kunder är företag och butiker, caféer och restauranger, men även direktförsäljningen över disk har ökat, berättar Maria. För något år sedan byggde de till och säljer numera också lite dagligvaror som mjölk och yoghurt.
Deras fastlagsbulle vann Papperstidningens semmeltest i februari.

 

 

 

Götes finbröd

1 l vatten
3 dl gul sirap
25 g salt
80 g jäst
0,5 dl potatisflingor
1 kg rågsikt
8 hg vetemjöl

Arbeta degen till den blir smidig cirka tio minuter i en hushållsmaskin eller den dubbla tiden för hand. Låt därefter degen vila i cirka 45 minuter.
Väg upp till cirka 650 gram.
Forma en limpa. Kan bakas i form.
Låt bröden jäsa ytterligare cirka 30 minuter tills de har fått en bra volym.
Baka i ugn på cirka 220 grader i cirka 25 minuter.

 

Kanelsnäckor som senare bakades och åts i samband med kosläppet på Svalöfs gymnasium.