Krönika: ”Det blir bokstavligen skitsnack”

KRÖNIKA. Jag har en vän som knappt kan läsa en bok längre.
I hans fall beror det på väldigt mycket tittande på tv-serier på någon av de streamingkanaler som numera finns. Han prioriterar nästan alltid en tv-serie framför en god bok.
Det varierar han med att titta på sin mobil minst en gång i minuten. Hans koncentrationsförmåga har försämrats på bara några år.
Det plingar till på skärmen.
”Har nedsatt läsförmåga och är fucking journalist” skriver han i ett chattmeddelande till mig i skrivande stund. Han skyller på den moderna tiden och tekniken.
Telefonen plingar till, är det ett viktigt sms? Man måste ju kolla, menar han. Det vibrerar i fickan på ett viktigt möte. Då säger han: ursäkta mig, jag ska bara på toa. Och så sitter han där och pratar eller messar.
Skitsnack blir det bokstavligt.
Kanske är jag inte så mycket bättre själv.
Jag har endast sex avsnitt att se klart av tv-serien Black sails. Det är en oerhört beroendeframkallande piratserie. Den utspelar sig på 1700-talet till lands och till sjöss i och kring Nassau på Bahamas. Huvuden flyger till höger och vänster och blodet skvätter. Den är bra och spännande. De första säsongerna såg jag på rätt kort tid under några lediga dagar hemma i sängen. Ögonen blev röda och jag fick ont i nacken, på grund av dålig liggställning med Ipaden i händerna.
En bok känns på ett annat sätt. Det känns bättre efteråt. Kanske är det som med joggning. Det är jobbigt, men jävligt skönt efteråt.
Dock kan jag inte låta bli att titta på Black sails. Och Billions. Synd att Homeland säsong 6 tog slut nyss.
Jag tittar också mycket på mobilen.
Nu kom där ett chatmeddelande till. Det är min vän igen. Han skriver att han snart läst klart ”Äcklet” av Jean-Paul Sartre. Fan tro’t. Frågan är bara hur lång tid det tagit.

Jonas Lundin, journalist Papperstidningen