Kyrkan fixar skoldag ute på Ven

Seven är inte bara en kriminalthriller med Brad Pitt och Morgan Freeman från år 1995. Det kan också uttydas Se Ven och syftar då på ett skolprojekt av Svenska kyrkan i Landskrona och Häljarp. Under två dagar förra veckan fick 485 sjundeklassare komma ut till Tycho Brahes gamla hemtrakter.

När Uraniborg lägger ut från Skeppsbron i Landskrona klockan 8.20 på onsdagen, så är hon till bredden fylld med 211 sjundeklassare. De kommer från Seminarieskolan, LA School of Sports och Sandåkerskolan i Häljarp. De ska ha sin skoldag ute på Ven, en ö, där många av dem inte varit. Men de ska också ut på en resa i tiden, till Tycho Brahe och hans värld.
Det första som möter dem i Bäckviken är pedagog Pernilla Anoman i Sophie Brahes gestalt som vinkar eleverna välkomna. Hon är iklädd tidstypiska kläder och en inövad dansk 1500-tals språkdräkt.
– Ni får jättegärna komma till min station och kolla på kryddor säger hon i en megafon, innan hon släpper iväg eleverna som börja traska i ett lämmeltåg uppför backen på väg upp till Tycho Brahe muséet.

Promenad på väg till Tycho Brahe-museet.

På fotbollsplanen och i museet väntar sex olika stationer med uppgifter anknutna till skolans läroplan. Ämnen som historia, geografi, matte, bild, religion, NO och idrott/hälsa fördelas på vardera station. Där får eleverna utföra olika uppdrag under överinseende av kyrkans personal och sina lärare.
Vid matteuppgiften får eleverna mäta en geometrisk figur på marken och sedan skala ner den till 1:100 och berätta hur stor den då blir.
Hur går det?
– Sådär, säger Verona Kuqani.
– Vi är lite borta, lite trötta, säger hennes kamrat Leon Munishi.

Matheus Sezkir och Anel Spahic spikar ”teser”.

– Det roliga är när de bryr sig om uppgiften och engagerar sig. Det är fantastiskt, säger Jonas Bergman som leder matteuppgiften men som till vardags är vaktmästare i Häljarps församling.
En bit därifrån hörs hammarslag. Det är elever vid religionsstationen som liksom Martin Luther en gång gjorde i Wittenberg, spikar upp sina ”teser”.
– Deras uppgift är att sätta upp något orättvist som de vill protestera mot och förändra, säger prästen Carina Brink.

Prästen Carina Brink pratar om Martin Luther.

En jämnare fördelning av pengarna i världen, billigare mediciner och slut på krig är några saker som eleverna vill ha enligt skyltarna.
Anel Spahic har precis gjort en insats.
Vad har du gjort?
– Jag har spikat och hjälpt en vän.
Vad står det på den skylten?
– Elbilar, för att minska utsläppen i världen.
– Det är ett mål att bara möta ungdomarna, att visa att vi är vanliga männsikor. Då blir det kanske också lättare att söka upp oss om de behöver oss i något sammanhang, säger Carina Brink.
Ytterligare en bit bort har ett gäng elever precis avslutat en drabbning i dragkamp, en av de medeltida lekarna på stationen för idrott och hälsa.
– Så kunde det gå till på 1500-talet. Man använde kroppen, hjärnan och uthållighet. Man menade att kropp och själ hänger ihop, säger Bernice Magnusson, präst i Häljarp.

Glada miner trots trist väder på väg ut till Ven.
Oliver Edstrand kollar höjden på Tycho Brahe-muséet med hjälp av en jacobsstav.

Vädret är kallt, det är grått, blåsigt och regnet hänger i luften. Förra årets arrangemang var bättre vädermässigt.
– Då skyddade tälten mot sol och inte mot regn som denna gång. Det var 25 grader och vi gick i shorts, säger Anna Carlströmer, pedagog i Landskrona församling.
Tur då att det finns varmt te i en stor rykande kittel bakom museet. I sina muggar får eleverna ta valfria färska kryddor
– Känner du dig stressad, så ta lite lavendel. Ta en ”knipse”, säger ”Sophie Brahe”.
Tobias Johansson, idrottslärare på Sandåkerskolan i Häljarp, tycker att skolprojeket på Ven är bra.
– Det är en god idé för det är ju många ämnen i skolan, som geografi, bild och idrott. Det är vettigt att man kopplat det till kursplanen, säger han.
Efter lunchen väntar fler uppgifter. Före hemfärd klockan 15 till Landskrona, så blir det, trots vädret, glass från Hvens glassfabrik. Dagen efter är det dags för de resterande 274 sjundeklassarna från Kunskapsskolan, Västervångskolan, PeterSvenskolan, Säbyholms Montessori och Asmundtorp skola att ta del av Tychos värld.

 

SeVen
Ett skolprojekt som arrangeras av församlingarna i Landskrona och Häljarp.
Det är ett projekt med historiska förtecken, undervisningen förläggs till Tycho Brahes tid i slutet av 1500-talet, med historiska fakta kring hans liv och gärning.
Det arrangerades den 10-11 maj för tredje gången.

 

Bildtext stora bilden: Pernilla Anoman i Sophie Brahes gestalt hälsar eleverna välkomna till Ven.

 

Foton: Jonas Lundin och Per Eeg-Olofsson