LA BBQ-team – klara för SM-final

Att man tävlar i matlagning är definitivt inget nytt påfund, men för det rutinerade LA BBQ-team är själva tävlandet en helt ny dimension av grillkonsten. Efter kvalet som gick den 29 april i Helsingborg är nu teamet trots rookie-missar och nybörjar-nerver vidare till SM-finalen på Liseberg i Göteborg den 20-21 maj.

Under våren har det arrangerats kval inför Grill-SM. Förra helgen var det dags för Helsingborg och Citygross att plocka ut sina fyra, av ett tjugotal tävlande lag som ska representera sitt geografiska område i årets Grill-SM.
Att det gått så bra för LA BBQ-team beror till största del på att det är ett sammansvetsat team som gett sig in i leken. Sedan flera år tillbaka grillar teamet på beställning och det rör sig om allt ifrån jättepartaj, till bröllopsfester eller studentskivor. Tre av killarna Ulf Nietosvuori, Kim Öhman och John Englund i teamet jobbar som kockar till vardags, när det inte grillas vill säga, medan Robert ”Robban” Gunnarsson jobbar som arbetsledare. Robert är trots annat jobb den som är absolut duktigast i teamet på fisk, vilket garanterat kommer behövas i finalen.
– Vi är jätteglada för att vi kommit vidare. Det är ju första gången vi tävlar så efter kvalet fick vi med oss en del nyttiga erfarenheter, berättar Ulf Nietosvuori.
– Vi är ju erfarna grillare allihop, men en lärdom vi gjorde var att ”tävlingsgrillning” inte handlar så mycket om att kunna laga mat till många eller att krydda och marinera för bästa smak. Domarna eftersöker vissa saker, så det gäller att identifiera vad och sedan köra på sin stil och smaksättning, fortsätter han.

Grillning har blivit ett riktigt helgnöje för många och i takt med det ökade intresset kommer ju också frågor kring smaker, konsistens och temperaturer.
– Det är jättekul med det ökade intresset. Många vet ju inte hur mycket förarbete som krävs. Ett exempel är ju pulled pork som kräver nästan 8 timmars preparering innan det är klart, berättar Ulf.
Av skäl som dessa arrangerar Ulf ibland grillskolor, nu snart i samarbete med Ica Kvantum i Landskrona. Men först ska det tävlas final i Grill-SM den 20-21 maj.
Hur det går återstår att se. LA BBQ-team är taggade till tårna och håller nu som bäst på att finslipa på sina varianter av de sex rätter som ska grillas i finalen.

Från vänster Robert ”Robban” Gunnarsson, Ulf Nietosvuori, Kim Öhman, John Englund.

Teamet kommer också hinna med en tävling i Höganäs innan det bär av mot Göteborg.
Det är jättebra, vi behöver erfarenheten, träna på tidspressen och få bättre koll på exakt vad domarna premierar, avslutar Ulf Nietosvuori.

Final på Liseberg

I finalen på Liseberg som går av stapeln samtidigt som man arrangerar matmarknad på Liseberg, ska sex olika rätter grillas.

På lördagen blir det:

  • Hel kyckling serverad med kvisttomat.
  • Hel lax med valfritt tillbehör.
  • Valfri vegetarisk rätt.
  • På söndagen blir det:

  • Kamben med majskolv.
  • Högrev med blomkål.
  • Bogskinka med ben och svål.