Landets bästa ambulanssjuksköterskor finns i Landskrona

Helst vill du inte träffa dem, i varje fall inte i deras yrkesroll. Men gör du det så kan du vara trygg i att ambulansbesättningen från Samariten i Landskrona är bäst i landet – det har de bevisat.

Det är dagen efter vinsten på fackmässan Ambulans2017 i Solna där det för första gången hölls SM i ambulanssjukvård. Ambulanssjuksköterskorna Ida Åkesson, Johan Hultqvist och Fredrik Jönsson är på Curla tillsammans med övriga kollegorna i skiftet för att ha fortbildning, men också för att fira vinsten med lite bubbel och bowling.
Det var under onsdagen förra veckan som de tog hem titeln som Sverigemästare i ambulanssjukvård.
– Det var ju inte så många lag med och tävlade, säger Johan Hultqvist blygsamt, om att han och kollegorna nu kan kalla sig svenska mästare.
Förutom laget från Landskrona ställde också lag från Samariten i Stockholm, Falck i Stockholm och ett lag från Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor upp. Lagen fick tre simulerade ”case” att ta hand om på en scen. Två lag tävlade samtidigt, men med en skärm emellan så att de inte kunde se vad det andra laget gjorde, berättar Ida Åkesson.

– Första caset var ett ”prio ett”, en ambulansutryckning. Det var en man som gått omkull med en motorcykel, och klagade över smärta i bröstkorgen, säger hon.
– Patienten var en docka som går att styra så att man kan lyssna på andetag till exempel.
I andra tävlingsmomentet var det en lungsjuk dam som medicinerat med overksam medicin, och fick ges så kallad övertrycksbehandling, ett sätt att ge den egna andningen lite extra skjuts. Tredje momentet en man som klagade över bröstsmärtor och fick hjärtstopp, så att hjärt-lungräddning måste påbörjas.
– Domarna bedömde både ”clinical skills”, alltså det medicinska, och ”non-clinical skills”, alltså sånt som omhändertagande och samarbete, berättar Fredrik Jönsson.
Landskronalaget samlade ihop lika många poäng som laget från Flack i Stockholm, men juryn gav Landskronalaget segern.
– De tyckte att vi hade ett starkt ledarskap, oavsett vem som höll i taktpinnen. Ett bra samarbete, berättar Ida Åkesson.

Tävlingsmomenten ligger inte långt ifrån verkligheten, livräddande insatser är något som ambulanssjuksköterskor måste göra ganska ofta.
– Det är väl några fall i veckan, inte per person men på hela företaget här i Landskrona, säger Johan Hultqvist.
Är det inte läskigt att ha ett jobb med så mycket ansvar?
– Det är väl det man söker, att göra en skillnad. Och så jobbar man alltid två och två, säger Johan Hultqvist.
– Det är ett väldigt självständigt jobb, och varierat. Man vet aldrig vad man kommer göra under dagen när man börjar på morgonen, säger Ida Åkesson.
Fredrik Jönsson håller med.
– Under en dag så kan du träffa alltifrån nyfödda till 100-åringar.
De gånger det inte är möjligt att rädda liv då?
– Man gör ju ändå en skillnad, och man kan vara där för de anhöriga, menar Ida Åkesson.

Bilden ovan: Ambulanssjuksköterskorna Johan Hultqvist, Fredrik Jönsson och Ida Åkesson från Samariten i Landskrona kan nu titulera sig svenska mästare i ambulanssjukvård.

I konkurrens med tre andra lag kunde Landskronalaget plocka hem mästartiteln när första SM i ambulanssjukvård arrangerades under förra veckan. Foto: Press