Längtan till landet – i stan

Det har gått några veckor sedan manskörer över hela landet sjöng ”Längtan till landet”, kanske mer känd som ”Vintern rasat”, på Valborgsmässoafton. Om det är en längtan till landet, fast i stan, som lockar, eller om det är något annat? Den frågan tog Papperstidningen med sig under en vårljummen kvällspromenad på Citadellets koloniområde.

På Citadellets koloniområde finns många idylliska lotter med snickarglädje på stugorna och prunkande växtlighet i rabatter och fruktträd. Det finns även på Marianne och Freddy Jörgensens lott, men det som gör den unik är något annat: Här finns mängder med trädgårdskonst. Vindspel, väderkvarn, grisar i betong, kristallprismor som glittrar i buskarna med mera. Allra störst är en gammaldags hästkärra med tillhörande plasthäst i naturlig storlek.
– Det är maken som köper det, han köper på Blocket och kan komma hem med vad som helst, säger Marianne Jörgensen och skrattar.
– Den gamla kärran stod i en lada i Ängelholm och kostade 500 kronor.
Kolonister har makarna Jörgensen varit i 19 år.
– Det var ett ruckel när vi köpte det, berättar Marianne Jörgensen.


Sedan dess har de lagt mycket arbete på kolonin – med det har också blivit många sköna sommardagar där.
– Vi har flyttat in i dag faktiskt, vattnet har varit på sedan 1 april, men det har varit så kallt, säger Marianne Jörgensen.
Före pensionen jobbade Marianne Jörgensen på förskolan Alfabo i Tågarp, berättar hon, och då gjorde barnen utflykt till kolonilotten en gång per år.
– De tyckte särskilt det var roligt att sitta på hästen, minns Marianne Jörgensen.

Britt Lantz har haft koloni på Citadellet sedan 2012, året då hon flyttade tillbaka till Landskrona efter att ha bott på annat håll sedan 1970. Ganska så snart blev hon klar över att hon ville ha kolonilott, och att det bara var Citadellet som gällde.
– Jag har haft hus med trädgård tidigare. Jag var på väg att köpa på Larvi först, men kom på att jag vill komma mer mot centrum. Men det är inga billiga grejer med kolonistuga här.
Britt Lantz stuga är relativt nybyggd.
– Den gamla stugan var så nedgången att jag fick tillstånd att riva den, även om det är stränga regler här. När den revs så hittade de tidningspapper från 1910-talet i väggarna.

I norra spetsen av koloniområdet finns en ståtligt gulmålad stuga som är utrustad med ett litet torn. Det och den övriga stilen på stugan skvallrar om att detta skulle kunna vara en av de bevarade paviljongerna från Landskronas 500-års jubileumsutställning 1913.


Jodå, bekräftar stugans ägare Göran Mårtensson, det är det. När Papperstidningen kommer förbi står han i verkstaden och grejar med en utebelysning.
– Jag har jobbat som byggnadssnickare i 47 år, så det är bra att ha något för händerna, säger han, det finns alltid något att göra.
Göran Mårtensson berättar att han bor i lägenhet i stan och flyttar ut i stugan när vattnet sätts på.
– Det är skönt att bo här ute halva året.
Stugan köpte han och hustrun 1998, sedan dess är all väggpanel bytt och den har blivit tilläggsisolerad. Sedan fyra år är Göran Mårtensson änkeman.
– Hustrun älskade blommor. Man kan säga att jag håller traditionen vid liv, säger han och nickar mot de välskötta rabatterna.

Citadellets koloniområde

  • Koloniområdet vid Citadellet är både Landskronas och Sveriges äldsta. Redan på 1860-talet började Landskronabor odla på fästningsvallarna runt Citadellet. Den Rothoffska kolonistugan från 1903, som nu är museum, är landets äldsta bevarade.
  • 1904 gjordes en officiell överenskommelse mellan försvaret och staden om att anlägga ett koloniområde i den nordvästra delen. Två vallgravar lades då igen och det skulle bli fler.
  • 1913 ordnades där en jubileumsutställning när staden firade 500 år. Flera av utställningspaviljongerna som byggdes då finns kvar på området som kolonistugor.
  • Från 1930-talet och flera årtionden framåt levde kolonisterna under hotet att delar av området skulle försvinna, eftersom det fanns planer på att återställa vallgravar av antikvariska skäl.
  • Hela koloniområdet räknas som statligt byggnadsminne, vilket ger stränga ramar för riving, ny-, till- och ombyggnad av stugor. Det finns 123 kolonilotter på området där marken ägs av Statens fastighetsverk, men förvaltas av Landskrona stad.