Minecraft i fokus när teknikstipendium delades ut

I Skåne och Blekinge är det bara tio skolor som i år vinner ett fint stipendium som ska hjälpa till att utveckla teknikundervisningen på mellanstadiet. Två av de prisade skolorna ligger i Svalövs kommun: Parkskolan i Teckomatorp och Svalövs Montessori. På tisdagen fick elever och lärare på respektive skola ta emot stipendierna.

Eleverna i ett klassrum på Parkskolan är helt inne i att spela Minecraft när en delegation gubbar anländer.
– Hur många har Volvo, frågar en av dem, Björn Åhlander.
Några barn räcker upp handen.
– Bra, det är ett av våra medlemsföretag, säger Björn Åhlander.

Björn Åhlander från Teknikföretagen delar ut stipendiet till Parkskolan.

Han är företagsrådgivare på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen som delar ut Teknikspanarnas teknikstipendium för fjärde året. I hela Sverige är det 50 skolor som får 10 000 kronor var. I Svalövs kommun är det två som får pengar: Parkskolan i Teckomatorp och Svalövs Montessori. De andra kommunerna får dock inte fysiskt besök av Björn Åhlander.
– Jag tyckte att det var så speciellt att två skolor i samma kommun fick det.
Syftet med stipendierna är att stimulera bra framtida teknikundervisning, detta år med fokus på digital kompetens, berättar han.
Barnens blickar är dock mestadels nere i surfplattorna och Minecraft.
– Parkskolan är en av få skolor som får detta. Ni har duktiga lärare som tittar framåt, säger Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande.

Tekniklärare Alf Widerberg, elevassistent Anders Stålhandske och lärarassistent Robin Yjord får ta emot blommor och diplom. Här med bildningsnämndens ordförande Torbjörn Ekelund (L).

Parkskolan ska bland annat använda pengarna till hjälpmedel till programmering.
– Det är två saker som vi ska göra för pengarna, dels köpa in Arduino som är ett slags mikroprocessor, och köpa in k’nex, som är ett Mekano fast med pinnar, säger Robin Yjord, lärarassistent IT.
Efter att tekniklärare Alf Widerberg, lärarassistent Robin Yjord och elevassistent Anders Stålhandske fått ta emot blommor och diplom, så är det dags att ta del av godiset som Björn Åhlander har med sig. Kommunens tillförordnade utbildningschef Roland Tufvesson ser till att barnen ställer i kö.
– Men bara två bitar per person, säger han.
Strax blir det fokus på Minecraft igen.

Kamsi Onyilo väljer noga ut två bitar godis.

Bildtext stora bilden ovan:
Här är det Viktor Johansson och (blå tröja) och Lukas Ziegler (orange tröja) som är fokuserade på Minecraft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glada miner även på Montessori

Även Svalövs Montessori fick uppmuntrande besök på tisdagen. De får också 10 000 kronor till teknikundervisningen för sina cirka 60 mellanstadieelever.
– Vi ska köpa in BBC:s Micro Bit, små minidatorer, stora som ett kreditkort och enkla att programmera, säger Eva Malm, pedagogisk utvecklingsledare och lärare i Ma/No och teknik.
Hon gissar att pengarna räcker till att köpa in cirka 40-50 stycken. På dem ska eleverna lära sig att programmera.
– Vi ska köpa in så många att vi ska kunna ha klassuppsättningar, så att när man jobbar med detta så ska alla kunna ha en egen, säger hon.

Elever i årskurs fyra på Svalövs Montessori. Foto: Eva Malm

 

Teknikspanarnas teknikstipendium

I hela Sverige är det 50 skolor får stipendiet på 10 000 kronor vardera, tio av dem ligger i Skåne och Blekinge.
Syftet är att utveckla teknikundervisningen på mellanstadiet.
Det är fjärde året som arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen delar ut stipendierna.
Stipendiet delas ut genom deras skolprojekt Teknikspanarna. Utöver stipendier innehåller projektet lektionsmaterial för teknikundervisningen och inspirationsmöten för lärare.
Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har 3900 medlemsföretag.