Minister och landshövding kollade beredskapen

Under tisdagseftermiddagen fick Landskrona besök av dignitärer. Det var inrikesminister Anders Ygeman och landshövdingen Anneli Hulthén som kom förbi med anledning av den nationella krisberedskapsveckan, en kampanj som den 8-14 maj genomförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med länsstyrelserna. På parkeringen mellan gamla stationen och systembolaget visades flera fordon och annan utrustning upp som har att göra med kriser och olyckor. Räddningstjänsten visade en släckbil och NSVA visade upp en tankbil och annan utrustning för nödvattenförsörjning. På plats fanns också de skånska kommunernas gemensamma regionala ledningsfordon, en toppmodern ledningscentral på hjul som är ny sedan förra året. Den sistnämnda imponerade på ministern.

– Jättemodern, modernare än vad som finns i Stockholm, konstaterade han.

Även utrustning av betydligt enklare slag gjorde intryck på ministern, ett slags plastpåsar som blir engångsbehållare för vatten, så att även den som saknar egna dunkar ska kunna hämta nödvatten.

– Jäkligt smarta, kommenterade Anders Ygeman.

När Papperstidningens reporter undrar om han, i likhet med partikamraten Per-Albin Hansson kan säga att ”vår beredskap är god”, svarar inrikesministern:

– Vår beredskap är ganska god. Det är viktigt att definiera de brister som finns. Nästan varje gång man övar hittar man saker som man inte tänkt på tidigare. Med regeringen har vi haft ett antal övningar, både med terrorscenario och andra.

Bilden ovan: Skånekommunernas gemensamma ledningsfordon, en ledningscentral på hjul som är ny sedan förra året, imponerade på inrikesministern.