Mjölk som förr lockar kunder ut på landet

Den är rejält fet, och smakar lite vanilj. Inte minst är den dagsfärsk och mjölkad bara någon kilometer bort. Stora Rycketofta gårdsbutik har börjat sälja lokalproducerad mjölk från egen automat.

Stora Rycktetofta gård mellan Påarp och Mörarp i Helsingborgs kommun är en gård med anor. Maria Andrén Jörgensen som driver den med maken Kent är fjärde generationen på gården. Marias farfarsfar Erik Andrén uppmärksammades 1928 för sin rekordko Agda som gett 28 456 kilo mjölk under tre år. Nuförtiden finns det varken rekordkor eller svin på gården, däremot en gårdsbutik. Nya tider kräver nya inkomstkällor. Skylten utanför talar om vad som finns till försäljning: ridsportsutrustning, husdjursprodukter, kläder och inredningsprylar. Men även färska ägg, grönsaker (under säsong) – och nu även närproducerad mjölk.
– Innan var det mest ridsportsutrustning som gällde, men vi försöker ha mer av livsmedel nu, folk blivit mer medvetna om var maten kommer ifrån och det märks, säger Maria Andrén Jörgensen.
Mjölkautomaten, som har funnits i butiken sedan annandag påsk, är en del av den satsningen.

Maria Andrén Jörgensen är fjärde generationen i sin familj på gården. Gårdsbutiken har ersatt spannmål och djurhållning, men gården odlar fortfarande grönsaker och håller värphöns.

Matmedvetna verkar i vart fall Bo och Madelaine Grūter vara, som just kommit in i butiken. De är där för att pröva mjölkautomaten för första gången, och Bo Grūter har flera frågor om mjölken, vilken slags kor den kommer ifrån och vad de ätit till exempel.
– Vi köper gärna närproducerat och fick tipset att köra hit för mjölkens skull, berättar Madelaine Grūter.
Kent Andrén Jörgensen visar hur ett mjölkköp går till. Automaten har ett retursystem med särskilda glasflaskor, så det första kunden gör är att köpa så många flaskor den behöver, flaskorna kostar 20 kronor styck. Det är viktigt att de tvättas i diskmaskin på varmt program mellan påfyllningarna förklarar Kent Andrén Jörgensen, så att de är helt rena vid nästa påfyllning. När flaskorna väl är köpta är det bara att öppna en lucka i automaten, sätta in flaskan och sköta betalning och fyllning via kortläsare och en liten display. Automaten rengör sig själv automatiskt mellan påfyllningarna.
Susanne Klasson behöver ingen instruktion, hon är där för andra gången för att köpa mjölk.
– Det är lite bökigt – men det är så gott, säger hon.
– Jag dricker inte så mycket själv, det blir mest maken. Men jag gillar att laga mat på den här mjölken, det är nästan som en gräddblandning.

Att mjölken i automaten är närproducerad är ingen överdrift. Den kommer från granngården någon kilometer bort, där Mats Rubensson och sambon Magdalena har dels en djurbesättning, och dels brukar cirka 100 hektar med spannmål, raps, vall och korn.
Precis som för andra mjölkbönder har det varit kärva tider för Mats Rubensson när världsmarknadspriserna på mjölk sjunkit. När mejerijättar som Arla och Skånemejerier sänker sin ersättning per kilo mjölk så finns det inte mycket att sätta emot.
– Vår revisor sa i från. Han tyckte vi skulle fundera på hur vi vill göra med korna och kanske bara ha spannmål. Men min sambo vill gärna att vi har djur.
Mjölken som säljs på Stora Rycketofta gård kan göra skillnad. Den kostar sexton kronor litern för kunden, av dem får Mats Rubensson 14. Även om det är mindre volymer så är det flera hundra procent mer än vad Skånemejerier betalar.
– Det kan bli ett ben till att stå på, säger Mats Rubensson.
– Vi har ju precis startat, men det verkar vara bra respons så här långt.
Idén föddes på lantbruksmässan Elmia i Jönköping berättar Mats Rubensson, och troligtvis så går det att få cirka 40 procent av investeringskostnaden i EU-stöd.

200 liter åt gången klarar pastöriseringsmaskinen. Kent Andrén Jörgensen tappar upp en ny omgång för att fylla på mjölkautomaten i gårdsbutiken.

Mats Rubensson visar hur det går till när gårdsmjölken produceras. Det sker i ett ombyggt livsmedelsrum från en lastbil. För att klara livsmedelsverkets krav så har den fått ett separat omklädningsrum, och golvet har fått en lättrengjord yta. Längst in står pastöriseringsmaskinen där mjölken hettas upp till minst 72 och högst 76 grader i 15 till 30 sekunder för att ta död på bakterier. Sedan kyls den snabbt ned till 2-3 grader.
200 liter rymmer pastöriseringsmaskinen.
– Det kan bli så att 200 liter inte räcker till under helgerna. Vi har ju egentligen inte kört någon marknadsföring och ändå sprider sig nyheten, säger Kent Andrén Jörgensen och skrattar.

Bilden ovan: Tanken är att kunderna själv ska kunna fylla på mjölk i sina returflaskor i automaten. Betalningen sköts via en kortautomat och automaten håller reda på hur mycket mjölk som tappats på millilitern när.

Mjölken på Stora Rycketofta

  • Mjölken som säljs i automaten är alltid dagsfärsk.
  • Den är lågpastöriserad, alltså upphettad till mellan 72 och 76 grader i 15-30 sekunder.
  • Mjölken är inte homogeniserad, och grädden flyter därför på ytan.
  • Fetthalten är mellan fyra och fem procent, beroende på foder bland annat.
  • Hållbarheten är 4-5 dagar i kylskåp.