Ordbok med ungt språk hjälpmedel mot näthat

Chilla vet du kanske vad det betyder, och dissa. Men vet du vad kelb betyder, eller emojin som ser ut som en aubergine? (ledtråd – den betyder inte aubergine). Landskrona stad fortsätter kampanjen ”Snacka om hat”, som ska motverka näthat och mobbing bland unga, genom att släppa en ordbok med ungas slang. Runt 400 ord, förkortningar och alternativa betydelser för emojis finns med i ordboken som fått namnet ”Kidish”. Det är kommunens utbildningsförvaltning som tillsammans med reklambyrån Garbergs tagit fram ordboken, där unga i åldern 12-15 år tillfrågats om sitt språk.
– Det finns ett stort behov av en ordbok i ”kidish”, alltså barns och ungdomars egna språk och förkortningar. Att förstå vad ungdomarna pratar om på sociala medier är det första steget för att förhindra näthat, som tyvärr är vardag för många unga idag, säger Anette Larsson, lärare i språk i årskurs 7–9 på Seminarieskolan i Landskrona i ett pressmeddelande.
Tanken är att föräldrar enklare ska kunna upptäcka mobbing och kränkningar på nätet, genom att få mer kunskap om vad orden och uttrycken som unga använder betyder.
Förutom den tryckta ordboken så finns den i en digital, gratis, version på siten www.kidish.se

Bilden ovan: Cirka 400 ord, förkortningar och emojis finns i ordboken, som också finns i en webbvariant. Foto: press